Dostupni linkovi

Karzai položio predsjedničku zakletvu


Uz zvuke drzavne himne i citate iz Kur'ana, Hamid Karzai je polaganjem svecane prisege danas sluzbeno postao prvi demokratski izabran predsjednik Afganistana.

"U ime svemoguceg Boga zaklinjem se da cu postovati i stititi svetu islamsku vjeru, da cu postovati i nadzirati provedbu ustava i ostalih zakona, da cu cuvati neovisnost zemlje te nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Afganistana", rekao je Karzai s rukom polozenom na Kur'an.

Odjeven u tradicionalnu odjecu i u pratnji dvojice zamjenika, Karzai se zakleo pred predsjednikom afganistanskog Vrhovnog suda u obnovljenom zdanju predsjednicke palace u Kabulu. Ceremonija svecane prisege obavljena je tri godine nakon pada Kandahara, posljednjeg uporista fundamentalistickog rezima talibana.

Cetrdesetsedmogodisnji pripadnik vecinske pastunske zajednice, Karzai se odavno nametnuo kao prvi izbor Washingtona za predsjednika prijelazne vlade nakon sto je oborena talibanska vlast. Karzai je na povijesnim, prvim demokratskim izborima. odrzanim u listopadu ove godine dobio 55 posto glasova. U medjuvremenu je prezivio dva atentata, pa za njegovu osobnu sigurnost sada brinu americki tjelohranitelji, dok mu politicku osigurava snazna podrska Washingtona koju je danas u Kabulu jos jednom ponovio americki potpredsjednik Dick Cheney:

"Tiranije vise nema, teroristi su razbijeni, a narod Afganistana je slobodan. Sjedinjene Drzave i nasi koalicijski partneri su ponosni sto su mogli gordim i hrabrim Afganistancima pomoci da oslobode svoju zemlju i ostat cemo uz njih da pomognemo izgradnju slobode, stabilnosti i mira,” izjavio je americki potpredsjednik Dick Cheney.

Unatoc tomu sto Karzaija mnogi Afganistanci smatraju americkim covjekom, rezultati izbora pokazali su da je njegov izbor trenutno najbolje rjesenje za stabilnost zemlje nakon cetvrt stoljeca sukoba izmedju ratnih vodja, komunista i vjerskih fundamentalista.
XS
SM
MD
LG