Dostupni linkovi

Tadićevo izvinjenje za zločine koji su počinjeni u ime srpskog naroda


Predsjednik Srbije, Boris Tadić, uputio je izvinjenje građanima BiH, nad kojima je počinjen ratni zločin u ime srpskog naroda u proteklom ratu. Tadić je rekao kako zločine nije počinio srpski narod, već zločinci, pojedinci s identitetom:

“Ja se izvinjavam svima protiv kojih je činjen zločin u ime srpskog naroda. Ali to nije činio srpski narod, nego su zločinci individulaci, odnosno pojedinci i nemoguće je optuživati jedan narod. Ali isti zločini su vršeni i protiv našeg naroda. I u tom smislu svi dugujemo jedni drugima izvinjenje. Ako ja treba prvi da počnem, evo, tu sam.”

Srbijanski predsjednik ocjenjuje kako odnose između dvije zemlje opterećuje tužba BiH protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za agresiju i genocid. Prema Tadićevim riječima, tužba nije jedini put do istine:

“Da bi istina izašla na videlo moraju se sprovoditi istrage, moraju se optuženi za ratne zločine, koji imaju svoje ime i prezime, naći pred međunarodnim institucijama pravde. Istovremeno, potrebno je da komisije odrade svoj dio posla. Npr. ono što je učinjeno u Komisiji vezanoj za Srebrenicu bilo je preusudno važno i u Srbiji - da se što bolje sagleda slika ratnih zbivanja na teritoriji BiH. Ali ne samo Srebrenica, svi ostali zločini. Za mene je presudno važno za poverenje da svi zločinci odgovaraju zbog zločina. Znači, nije Međunarodni sud pravde u Hagu jedina institucija, jedina institucija gde se uspostavlja poverenje među narodima. To važi i za odnos Srbije i Crne Gore prema NATO-u.”

Tokom susreta srbijanskog predsjednika i članova Predsjedništva BiH zaključeno je kako su saradnja s Haškim tribunalom i priključenje programu Partnerstvo za mir prioriteti obje zemlje. Predsjedavajući kolektivnog šefa države, Borislav Paravac:

“Problem koji je vezan kao prepreka za ulazak u evropske integracije jeste i pitanje saradnje s Haškim tribunalom. Mi smo danas, u svjetlu posljednje posjete Karle del Ponte, razmijenili svoja mišljenja i baš mi je drago što smo dobili saznanja da ta saradnja između RS-a posebno i Republike Srbije je zadovoljavajuća i da su tu zauzeti određeni stavovi.”

Tema razgovora predsjednika Srbije, Borisa Tadića, sa predsjednikom Vlade Federacije BiH, Ahmetom Hadžipašićem, bila je ekonomska saradnja između ovog bh. entiteta i Srbije.

Hadžipašić: “Opredijelili smo se oba da nam je izlaz u ekonomskoj suradnju, u vezivanju privrednih sistema u zajedničkom nastupu na trećim tržištima, u jednoj dinamiziranoj varijanti. U naredna tri mjeseca prihvatio sam posjetu Srbiji i sa mnom će biti tridesetak, četrdesetak privrednika koji će gledati interes, na takav način osnažiti uvezivanje privreda Federacije BiH i Srbije.”

U okviru trodnevne posjete Bosni i Hercegovini, srbijanski predsjednik posjetit će Banju Luku i Mostar, gdje će razgovarati sa zvaničnicima oba bh. entiteta.

* * * * *

Prema prvim reakcijama, zvanični Beograd nije pretjerano impresioniran Tadićevim sarajevskim izvinjenjem.


U Koštuničinoj Demokratskoj stranci Srbije uz konstataciju da "postoji manir davanja takvih izjava", kažu da izjave ili reči same po sebi nisu dovoljne. Miloš Aligrudić, šef Poslaničke grupe funkcioner DSS:

“Proces pomirenja i spoznaja da su sa svih strana vršeni zločini je nešto što je daleko složenija i dublja tema od jedne proste izjave jednog zvaničnika države s bilo čije strane. Prema tome, dela su mnogo važnija od reči.”

Na drugoj strani, u Socijalističkoj partiji Srbije, stožeru nekadašnjeg Miloševićevog režima, smatraju da je u pitanju politički marketing i ništa drugo. Žarko Obradović, visoki funkcioner SPS:

“Ja se ne slažem sa tim i mislim da je u pitanju politički marketing 2004. godine se izvinjavati. To bi trebalo da urade ljudi koji su pre svega na prostoru Bosne i Hercegovine, što može biti u interesu pomirenja tih triju naroda na prostoru BiH. Ne znam otkud potreba da se predsednik Srbije izvinjava za zločine počinjene na prostoru u Bosni i Hercegovini.”

Tako govore političari, a čujmo i mišljenje jednog sociologa. Nebojša Popov:

“Svakako je i lepo i korisno izviniti se za nešto što je rđavo i ružno, ali zato treba imati veliko pokriće. Vili Brant je bio osoba koja je sa velikom težinom i odgovornošću napravila taj gest i svaka imitacija od onih koji nemaju to zaleđe, to pokriće, takvu biografiju, nema tu težinu kao Brantov čin.”
XS
SM
MD
LG