Dostupni linkovi

Zadnja opomena pred isključenje


Subota, 27. studeni 2004. godine
Nakon što je u petak održana redovna godišnja skupština Hrvatskog novinarskog društva, u Opatiji se raspravljalo o odnosima medija i lokalnih vlasti. Što-li sve lokalni moćnici rade našim kolegama? Netko bi rekao - pa zašto bi dolje bilo bolje nego gore. Da, ali nije isto raditi u Zagrebu, u velikom mediju, ili u Velikoj Gorici, Rabu, pa čak i u Osijeku, pogotovo što je oko 80 posto medija u malim sredinama u vlasništvu države. Zamislite, naša kolegica, dopisnica Novog lista u Rabu, dobila je od gradonačelnika zadnju opomenu pred isključenje.

U TV dnevniku premijer Sanader obrušio se na predsjednika Mesića koji je bez konsultacija s njim potpisao smjenu šefa Protuobavještajne službe Joška Podbevšeka zbog nelegalnog postupanja trojice njegovih djelatnika koji su 5,5 sati maltretirali novinarku Helenu Puljiz. Premijer nudi Mesiću da se sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Nedjelja, 28. studeni 2004. godine
Lijepa je i sunčana nedjelja. U Opatiji ispijamo kasnu jutarnju kavu liječeći rane od noć prije kada se malo pretjeralo, a onda put Zagreba. Naravno da smo skrenuli s autoputa i svratili na janjetinu, jer grijeh je zaobići takvo mjesto. Ispričavam se makrobiotičarima.

Mesić glatko odbija premijerov prijedlog i smatra da je tu sve čisto, a u ostalom, zašto bi i pristao na sjednicu vijeća u kojem su, osim njega, sve sami HDZ glavešine. Sanader, po tko zna koji put, pokazuje svoje pravo lice. Valjda zato što je stavljen pred gotov čin. Plijeni sve najbolje Tuđmanove manire. Tko to tamo priča o nekim reformiranim i evropskom HDZ-u. Svašta. Sve je to jednako bahato i bez osjećaja za puls nacije koja se u najvećem broju stavlja na stranu Helene Puljiz i predsjednika Mesića.

U kasne sate ne želim propustiti reprizu Nedjeljom u dva gdje je Aleksandar Stanković ugostio akademika Dušana Bilandžića. Moj nekadašnji profesor objašnjava kako Draža Mihajlović nije bio fašist nego veliki Srbin. Trebalo bi profesora akademika uputiti da pročita osnovne dokumente Ravnogorskog pokreta, pa i podsjetiti čiji su četnici bili otvoreni suradnici. Na kraju je šok još veći. Na pitanje - da li ustaše i NDH ocjenjujete pozitivno ili negativno - čak 60 posto kaže da su ustaše dobri momci. Pitam se zato da li tih 60 posto imaju i nešto protiv Draže ili Mačeka.

Ponedjeljak, 29. studeni 2004. godine
Vlada raspisala izbore za predsjednika republike 2. siječnja, što i nije neka vijest, jer se to znalo i ranije. Ankete govore da od trinaest kandidata Mesić vodi sa 56 posto, za njim kaska Jadranka Kosor sa 17, a svi oni ostali, osim možda Slavena Letice, su egzibicionisti.

Utorak, 30. studeni 2004. godine
Opozicija se danas odlučila da bojkotira sva glasanja u Saboru dok se ne ponovi glasanje o povjerenju ino-ministru Miomiru Žužulu. HDZ to odbija, a predsjednik Parlamenta, Šeks, i dalje tvrdi da je u dvorani postojao kvorum. Televizijski snimci jasno pokazuju da kvoruma nije bilo, ali Šeks poručuje – Neće manjina nametati svoje stavove većini. Ma koja većina? Zajedno sa srpskim i ostalim manjinskim zastupnicima, ne zna se što će biti s njihovim glasovima.

Srijeda, 1. prosinac 2004. godine
Danas je saborski odbor za ljudska prava zaključio da su prekršena prava novinarke Helene Puljiz i javno joj se ispričao. Gle čuda, čini to i nekadašnji HDZ-ov ministar policije, Jarnjak. Što će sada Sanader? Pogotovo što im predsjednik Vijeća za civilni nadzor tajnih službi kaže da je zakon bio kršen. Sanader i dalje šuti.

Četvrtak, 2. prosinac 2004. godine
Iz Haškog pritvora pušteni su generali Markač i Čermak. Očekuje se da će suđenje biti prepušteno hrvatskom sustavu. Sanader poziva Gotovinu da se preda.

Petak, 3. prosinac 2004. godine
Sabor nastavlja s radom, a opozicija i dalje odbija glasove. Parlamentarna kriza je tu. Sanader se ne izjašnjava oko šefa protu-obavještajaca. Kompromitirani ministar Žužul je u Brislu. Čeka se hoće li Hrvatska 17. prosinca biti pozvana na pregovore o pristupu Evropskoj uniji. Putuje li to i dalje Hrvatska u svoj nespokoj?
XS
SM
MD
LG