Dostupni linkovi

EUFOR preuzeo dužnost od SFOR-a


Svečanom smotrom i savijanjem SFOR-ove zastave izvršena je primopredaja dužnosti između vojne misije Stabilizacijskih snaga i snaga Evropske unije u BiH. Vojne snage, koje danas broje sedam hiljada vojnika, od 1996. do sada uspostavile su trajni mir u BiH i zbog toga je ova svečanost značajan događaj, kako za našu zemlju tako i za EU i međunarodnu zajednicu, istakao je predsjedavajući državnog predsjedništva, Borislav Paravac:

“Ovaj događaj nedvosmisleno potvrđuje još jedan krupan iskorak BiH u izgradnji trajnog i održivog mira i našeg puta prema evropskim integracijama. Vojne snage za stabilizaciju mira, u organizaciji i pod voćstvom NATO-a, izvršavale su ovu mirovnu misiju i u saradnji s narodima i vlastima u BiH. Izgrađivani su povjerenje među stranama i narodima u BiH, ukupna bezbjednost u BiH i regionu i stvoreni suuslovi za korjenite reforme.”

Generalni sekretar NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer, ocijenio je da građani BiH danas žive u sigurnom okruženju, uz uspostavu državnih institucija, te dodao kako se još dosta toga mora uraditi:

“NATO je odlučan u svojoj namjeri da pomogne i zato smo uspostavili štab u Sarajevu, čiji je glavni zadatak pružanje savjeta u reformi odbrane. Međutim, pružat ćemo i operativnu podršku, i to u saradnji s Evropskom unijom. Jedan od tih zadataka će biti i pružanje podrške Tribunalu u Hagu, kao i ostvarivanje pune saradnje BiH, koja je u ovom pogledu neophodna. Naravno, naš cilj je da zaželimo dobrodošlicu Bosni i Hercegovini u program Partnerstvo za mir - ali kada se zadovolje poznati uslovi.”

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Javier Solana, podsjetio je da su vojne snage za implematciju mira, tadašnji IFOR, prije devet godina rasporedile svoj prvi kontigent u BiH:

“To je danas historija. Budućnost BiH je u Evropi, u njenim vrijednostima, napretku, stabilnosti i prosperitetu. Nakon uspješne vojne operacije NATO-a, raspoređivanje EUFOR-a predstavlja predanost ovim ciljevima. Danas EU preuzima novu odgovornost ovdje, u vašoj zemlji, ali sa istom efikasnošću kao njen predhodnik iz NATO-a. EUFOR će djelovati zajedno sa drugim institucijama Evropske unije. Sve ovo je dio puta ka jedinoj mogućoj destinaciji - institucijama Eevropske unije. Međutim, znamo da će za to trebati uložiti napor. Ali misija se nastavlja dok ne bude ispunjena.”

U sastavu EUFOR-a nalazi se sedam hiljada vojnika iz više od 30 zemalja, a vojne snage Evropske unije u BiH imat će iste ovlasti kao SFOR. Komandu nad EUFOR-om preuzeo je britanski general David Leaky.
XS
SM
MD
LG