Dostupni linkovi

Potrebni su najbolji i najsposobniji ministri


Istovremeno, jedan dan prije odrzavanja konstitutivne sednice novog saziva Skupstine Kosova tokom susreta sa liderima politickih partija i buducih institucija Kosova sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen je uputio jasne i nedvosmislene poruke, posebno partnerima nove koalicije, o znacaju formiranja funkcionalne vlade i drugih institucija.

Sada kada smo obezbedili mogucnost otvaranja pitanja statusa Kosova zavisi od vlade i ministarstava koliko ce raditi kako bi obezbedili da ovaj process nastavi, kazao je Jessen Petersen nakon sastanka sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugova.

On je izrazio nadu i ocekivanje da ce se na sutrasnjoj sednici izabrati sve institucije Kosova kako bi se one potvrdile radom na ostvarivanju standarda i stvoriti pogodan ambijent da nakon sest meseci zapocnu razgovori o utvrdjivanju konacnog statusa Kosova.

“Ja sam to jasno stavio do znanja i to sam danas ponovio predsedniku da nam trebaju najbolji i najsposobniji ministri, jer oni sada treba da upravljaju Kosovom do pozitivne procene standarda”, rekao je sef UNMIK-a.

Mandatar za sastav vlade Kosova Ramush Haradinaj je posle razgovora sa sefom UNMIK-a izjavio kako je ohrabren novostima koje je Jessen Petersen sa poslednje posete New Yorku.

“Rekao je kako je dobio podrsku za standarde za Kosovo i da ce mnogo toga zavisiti od naseg rada i da postoji podrska da uspesno ostvarimo standarde”, rekao je Haradinaj.

Tokom poslepodneva Jessen Petersen se odvojeno sastao sa predsednikom Demokratske partije Kosova Hashimom Thaqijem, nosiocem liste Gradjanske inicijative”Ora” Veton Surroi i predstavnikom Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliverom Ivanovicem.

Posle sastanka Thaqi je izrazio nadu da ce sutra biti izabrane institucije Kosova i da ce njegova partija imati ulogu konstruktivne opozicije, dok je Surroi istakao kako je postignuta sagalasnost da se sutra na konstitutivnoj sednici Parlamenta pojedinacno glasa za institucije Kosova, prema procedurama koje su propisane u Ustavnom okviru.

U skladu sa nasom pozicijom poslanici Srpske liste za Kosovo i Metohiju nece prisustvovati konstitutivnoj sednici Skupstine Kosova izjavio je posle razgovora sa sefom UNMIK-a nosilac ove liste Oliver Ivanovic. On je jos jednom istakao da je preduslov ucesca Srba u radu institucija Kosova ostvarivanje procesa decentralizacije

“Ocekujemo da se prvo decentralizacija sporovede, da decentralizacija dobije konture, da imamo uredbu koja regulise decentralizaciju u potpunosti i odgovori na nase zahteve, a to je da lokalna samouprava bude jaka, da ima mnogo funkcija koje sada nema,da se formiraju nove opstine. Medju tim novim opstinama treba da budu i desetak koje ce imati srpsku vecinu”, rekao je Ivanovic.
XS
SM
MD
LG