Dostupni linkovi

Šta krije Njeguševa ostavka?


Jučerašnja neopoziva ostavka direktora policije RS-a, Radomira Njeguša, neće u RS-u proizvesti nikakvu krizu. Ova ostavka, prema reakcijama političara u RS-u, iako je bila očekivana, pitanje je da li će dati rezultata kada je u pitanju hapšenje lica koje traži Međunarodni krivični sud u Hagu. Njeguš je neopozivu ostavku podnio nakon što je od Nezavisnog odbora njegovu smjenu zatražio ministar unutrašnjih poslova RS-a, Darko Matijašević, navodeći u svom zahtjevu kao osnovni razlog to što aktuelni direktor policije koči saradnju s Hagom.

Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, ostavku je ocijenio normalnim činom, s obzirom na različite poglede koje su oko organizacije MUP-a imali Njeguš i ministar Matijašević, koji je prije dva mjeseca stupio na tu dužnost preuzimajući na sebe obavezu hapšenja lica s javnih optužnica Tribunala:

“Ne postoji nikakva politička, ni bilo koja potreba da se ovom pitanju prilazi aktivno. Gospodin Matijašević to radi. On hoće da ima tim na koji može da se osloni. To je normalna potreba u organizaciji ovog ministarstva i u postupku koji zakon predviđa doći će do imenovanja novog direktora. Ja lično mislim da unutar policije mora da se stvori snažna, koherentna struktura, u kojoj će se znati, kao što narod kaže, ko kosi ko vodu nosi.”

Iako je Njeguš odbacio sve optužbe koje je na njegov račun iznio Matijašević, o nepovjerenju koje je postojalo između njih najbolje govori podatak da je ministar lično rukovodio posljednjim akcijama MUP-a, kada je uhapšeno osam lica osumnjičenih za ratne zločine na osnovu optužnica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Darko Matijašević:

“Pa da vam kažem, nije to nepovjerenje, nego jednostavno MUP RS-a treba da da, kako sam ja rekao, kvalitetan odgovor, a kvalitetan odgovor, po meni, podrazumijeva konkretne aktivnosti i konkretnu efektivnost na terenu. To znači rezlutat mora biti, i onaj ko može da postigne taj rezultat biće u mom timu. Onaj ko ne može da postigne taj rezultat neće biti u mom timu.”

Neslaganja prvih ljudi policije RS-a su počela od stupanja Matijaševića na dužnost ministra unutrašnjih poslova, što je potvrdio i sam Njeguš:

“Pa vidite, on i ja se jedan drugom nismo baš dopali. Ni ja njemu, a moram reći - ni on meni. Međutim, vrijeme će pokazati ko je imao pravo, a ko je imao krivo. Ja želim, naravno, i njemu i svim kolegama u MUP-u RS-a i rezultat i uspjeh. Ako sam ja, evo, bio problem, više neću biti tu. Imaće mogućnost bez mene da taj rezultat naprave.”

Za šefa poslaničkog kluba SDA, Tarika Sadovića, ostavka direktora policije je proizvod panike koja je nastala u RS-u zbog mogućih sankcija koje bi međunarodna zajednica mogla poduzeti nakon 9. decembra, ne samo protiv pojedinaca nego i institucija RS-a:

“Ostavka direktora policije Njeguša je jedan iznuđeni potez, jedan potez koji ima za cilj da se amortizuje izuzetno snažan pritisak koji RS, odnosno njene institucije trpe od strane međunarodne zajednice. Dakle, ukoliko se do 9. i 10. ovog mjeseca, kada je samit NATO-a, ne pruže konkretna djela, hapšenje barem jednog sa liste od dvadesetak optuženika, mislim da će doći, pored personalnih, do institucionalnih sankcija. Tu u prvom redu mislim na MUP RS-a, mada se u kuloarima spominje i Ministarstvo odbrane.”

Ostavku smo očekivali i ranije, kaže visoki funkcioner SNSD-a, Igor Radojičić:

“Mi smo smatrali da je direktor policije trebao biti promijenjen još negdje proljetos, kad su se dešavali oni vanredni događaji, znači na Hajdučkim vodama i ubistvo u Višegradu. On je ostao duže nego što je bilo očekivano, s obzirom na objektivno loše stanje i probleme u MUP-u o kojima je i sam govorio i pred Narodnom skupštinom - govoreći da je situacija loša.”

Promjenom direktora policije neće se promijeniti mnogo u vezi s pitanjem odnosa RS-a i Haga, mišljenja je Slobodan Popović, poslanik SDP-a BiH:

“Svaljivati krivicu na jednog čovjeka koji se zove direktor policije, bez obzira šta mi o njemu mislili, kao problem nesaradnje s Haškim tribunalom, mislim da je smiješno. Jer ako je sav problem i direktoru policije, onda mi nemamo problema uopšte. Međutim, život će pokazati da direktor policije nije ta ključna karika i taj ključni problem u saradnji s Haškim tribunalom.”

Za sada ministar Matijašević ne želi da komentariše koga bi volio da vidi na mjestu direktora policije:

“Procjene su jako značajne i bez podrške međunarodne zajednice, normalno, mi nećemo moći ni formalno da postavimo direktora policije RS-a.”

Jedno je sigurno: zbog složene procedure, imenovanje novog direktora policije sigurno će potrajati.
XS
SM
MD
LG