Dostupni linkovi

Sanader talac obavještajne zajednice?


Postupanja agenata Protuobavještajne službe u ispitivanju novinarke Helene Puljiz zavređuje pažnju javnosti i sabora, kazali su predstavnici svih oporbenih stranaka tražeći formiranje saborskog istražnog povjerenstva koje bi rasvijetlilo cijeli slučaj. Šime Lučin u ime Socijal-demokratske partije Hrvatske:

''Nikakva predizborna kampanja ne smije ovaj slučaj staviti u zaborav. Ovo se mora riješiti da se to više nikada ne ponovi u postupanju Protivobavještajne agencije. Mislimo da bi to trebalo do kraja razjasniti i rasčistiti.''

Zaštitom šefa Protuobavještajne agencije, Joška Podbevšeka, premijer Ivo Sanader postaje talac obavještajne zajednice, upozorio je potpredsjednik oporbenog Istarskog Demokratskog sabora Damir Kain. Osim slučaja Puljiz čini se da se obavještajna služba bavila svojim bivšim šefom Franjom Turekom, a da su predizborno čeprkali i po predsjedniku Mesiću, kaže Kain:

''Ako je sve to istina, postoji samo jedno rješenje, barem po našem mišljenju, a to je radikalna rekonstrukcija kompletne obavještajne zajednice čiji bi sutradan talac mogla biti čitava zemlja, kao što je i bila u vremenu od 1990. do 2000. godine.''

Pobjedi li Mesić na izborima, on će imati mandat za tu nužnu rekonstrukciju, zaključuje Kain. Srećko Ferenčak je u ime Hrvatske narodne stranke iznio niz primjera u kojima je, po njegovoj ocjeni, obavještajna zajednica prelazila granice svojih ustavnih ovlasti:

''Tajne službe su danas stranačka policija HDZ-a.''

Ferenčakova sugestija je da radi boljeg nadzora rada tajnih službi većinu u saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imaju oporbene stranke. Zahtjev za formiranjem istražnog povjerenstva u slučaju POA Puljiz - Podbevšak poduprli su i pravaši i Hrvatska seljačka stranka.
XS
SM
MD
LG