Dostupni linkovi

Predsjednički izbori 2. siječnja


Hrvatska Vlada donijela je danas odluku da se četvrti po redu izbori za predsjednika Republike Hrvatske održe u nedjelju 2. siječnja 2005. godine. Za taj datum Vlada se odlučila poštujući ustavne rokove i osjetljivost javnosti da se izbori ne održe u radni dan, kazao je premijer Ivo Sanader:

„Stoga smo se opredijelili za nedjelju, 2. siječnja, i ja mislim da je to ono što je i veliki dio javnosti i očekivao.“

Iako kampanja službeno počinje tek sutra, objavom ove odluke u „Narodnim novinama“ brojni kandidati već se znaju. Favorit je aktualni predsjednik Stipe Mesić, kojem i najnovije ankete daju preko pedeset i šest posto glasova. Dakle, najvjerojatniju pobjedu već u prvom krugu. Njega podupiru sve oporbene stranke lijeve i građanske orijentacije. HDZ će kandidirati svoju potpredsjednicu Jadranku Kosor, kojoj najnovije ankete daju sedamnaest posto glasova. Kandidat pravaša Slaven Letica dobiva tek tri i pol posto. Druga kandidatkinja, predsjednica nekad važnih Budišinih liberala Đurđa Adlešić dobiva ispod tri posto potpore. A nogometni mag Ćiro Blažević nešto preko jedan posto. Kao kuriozitet navedimo da će zastupnici manjina najvjerojatnije podržati Mesićevu kandidaturu, iako su u Saboru manjine dio HDZ-ove krhke većine. Nastavlja se i spor oko odgovornosti šefa Protuobavještajne agencije Joška Podbevšeka za eventualno prekoračenje ovlasti u slučaju ispitivanja novinarke Helene Puljiz. Dok je Mesić potpisao odluku o smjeni Podbevšeka, Sanader to odbija i kaže da se Mesić ponaša djetinjasto. Mesić odgovara na istoj razini:

„Pa mislim da on ima pravo na grešku, jer je puno mlađi od mene.“

On je komentirao i naslovne stranice nekih novina kako je Hrvatska, zbog ovog sukoba u krizi:

„Nema nikakve krize, samo svatko mora raditi svoj posao u skladu sa zakonom i u skladu sa pravilima struke.“

Povodom najnovijih kritika iz Brisla o nedostatnoj hrvatskoj suradnji sa Hagom, Mesić je ponovio kako je hrvatska suradnja dobra. Svi koji su pozvani, odazvali su se, bilo kao svjedoci, bilo kao osumnjičenici, bilo kao optuženi, osim Bobetka koji je umro tijekom postupka i Gotovine koji je u bijegu, kazao je Mesić:

„Zbog jedne osobe ja mislim da se ne bi smjelo reći da Hrvatska ne surađuje. Treba jednostavno našim prijateljima objasniti da smo poduzeli sve, ali tražimo i pomoć onih koji nam mogu otkriti tragove novca koji je iscurio iz Hrvatske.“

Jer, ako se može doći do nekoga tko pomaže haškom bjeguncu Gotovini, to zasigurno nije Helena Puljiz, poentirao je predsjednik Mesić.
XS
SM
MD
LG