Dostupni linkovi

Pljačka ili političko potkusurivanje?


Nakon što je Vlada Federcije BiH juče utvrdila set zakona iz stambene oblasti, kojim je, između ostalog, predviđeno da nosioci stanarskog prava na nacionalizovanim i konfiskovanim stanovima imaju pravo njihovog otkupa, reakcije članova dva zainteresovana udruženja su, dakako, različite. Udruženje vlasnika oduzete imovine:

“Šok i iznenađenje.”

Udruženje nosilaca stanarskog prava u nacionalizovanim stanovima:

“Brine nas da to nije političko potkusurivanje.”

Radi se o zakonskim rješenjima koja su već bila u parlamentarnoj proceduri, ali su vraćena na doradu. Tada su poslanici Parlamenta tražili da mogućnost otkupa stanova koji podliježu restituciji bude izbrisana. Međutim, ona je ostala u novom prijedlogu, kaže premijer Ahmet Hadžipašić:

“Pa, ja bih to komentarisao na način da je to već jedna mala restitucija - znači na stanovima, jednom dijelu imovine, nacionaliziranim. Ovaj zakon obuhvata stanove negdje oko 2 300. Ljudi koji imaju stanarsko pravo, nalaze se u tim stanovima, mogli bi otkupiti te stanove, a obeštećenje vlasnika stanova, po Zakonu o restituciji, utvrdit će se na način koji je definisan, a to je 600 maraka po kvadratnom metru. Postojala je i druga varijanta: da rješavamo restitucijom vlasnike tih stanova, a ovih koji trenutno koriste te stanove i imaju stanarsko prava, da država iznađe modus njihovog obeštećenja. Mislim da je ovaj realniji i provodiviji način za koji smo se mi opredijelili.”

U udruženju građana koje štiti interese vlasnika nacionalizovane i konfiskovane imovine smatraju da je ovo drugi pokušaj pljačke njihove imovine. Nasih Rašidagić:

“Prvi pokušaj je bio u mjesecu maju, kad je federalna vlada predložila zakon, dakle dopunu zakona o prodaji stanova. Tu je obuhvatila i nacionalizovane stanove. I Parlament je odbio taj prijedlog zakona, pretvorio ga u nacrt i, ustvari, odbio ga. Sada ponovni pokušaj da se na mala vrata proturi stari, novi prijedlog zakona, odnosno dopuna zakona o prodaji stanova. To je pokušaj ili, ja bih nazvao, strah federalne vlade pred radom državne komisije, koja je prije četiri dana počela sa radom.”

Vijeće ministara BiH je formiralo Komisiju za restituciju od 10 članova, čiji je zadatak da sačini okvirni zakon o restituciji, prema kojem će se kasnije uraditi i entitetski zakoni. Nasih Rašidagić:

“Ovaj ponovni pokušaj federalne vlade i resornog ministra Ramiza Mehmedagića je, ja mislim, zadnji pokušaj da se na mala vrata izvrši konačna pljačka privatne imovine i da se prejudicira rad državne komisije.”

Vladin prijedlog je samo dobra inicijativa, oprezni su u udruženju građana koje šiti prava stanara u nacionalizovanim stanovima. Jedan od članova udruženja, Zoran Žuljević:

“Zašto kažem dobra inicijativa? Zato što taj zakon mora da prođe dva doma. Zadnji put se desilo da je ministar Ramiz Mehmedagić to dao u parlamentarnu proceduru, međutim poslanici su to skinuli s dnevnog reda. Znači, nisu dali ni da dođe da se o takvom zakonu raspravlja. Da apsurd bude veći, Mehmedagić nije dobio podršku ni poslanika iz svoje stranke. Zato kažemo da je to dobra inicijativa. Međutim, u pitanju su veliki interesi. Tu su vjerske zajednice, vakufi, židovska opština, Prosveta, Napredak i puno svega je toga protiv nas. Puno je pritisaka na poslanike i mislim da oni nemaju dovoljno ni snage, ni hrabrosti da donesu bilo kakvu odluku.”

Nasih Rašidagić: “Ubijeđeni smo da će Parlament Federacije ponovo odbiti prijedlog ovog zakona i zadati konačni šamar resornom ministru Ramizu Mehmedagiću.”

Zoran Žuljević: “Ono što mene brine lično u ovom trenutku je da li je sad to opet jedna finta gospodina Mehmedagića. Moguće da mu se opet drma ministarska fotelja, pa opet plasira jedan zakon koji možda i neće proći. Jer mislim da je, pored svih ovih, ovo jedno krupno političko pitanje. Tu se lome interesi.”

Građani kažu:

“Malo, malo, pa se govori o restituciji. Malo, malo, pa izađe neki nacrt, pa izađe neka dopuna, pa neka rasprava. To su sve epizode i to nekome apsolutno odgovara.”

Još jedan problem iz stambene oblasti opterećenje je za Federaciju. Radnici, naime, traže da se stanovi koji se posljednjih godina koriste za smještaj izbjeglica vrate preduzećima. Pod motom “Vratite nam naše stanove” sutra u 12 sati, pred zgradom federalnog parlamenta u Sarajevu, protest će organizovati zenički metalci. Predsjednik Organizacionog odbora protesta, Islam Imamović:

“To su radnički stanovi. To nisu državni stanovi, to nisu društveni stanovi, nego su oni, na osnovu svojih minimalnih plata, izdvajali određeni iznos i naposlijetku išli ka tome da solidarno rješavaju svoje probleme.”

Predsjednik Sindikata zeničkih metalaca, Semir Taslaman:

“Ovaj skup predviđamo kao reprezetativni, znači više kao skup upozorenja. Međutim, ako se ne usvoji u onoj verziji koju mi tražimo i ne usvoji na sljedećoj sjednici Parlamenta Federacije BiH i Doma naroda Federacije BiH, onda ćemo sigurno radikalnije nastupiti.”

“Vratite nam naše stanove”, skup je koji na određen način simboliše još jedan vapaj za zakonsko uređivanje osnovnih životnih problema, ali i ostvarivanje temeljnih ljudskih prava.
XS
SM
MD
LG