Dostupni linkovi

Ključne moraju biti optužbe i tvrdnje S.Č.


RSE: Gospodine Ajk, što mislite o zaključcima Vladine komisije koja je bila zadužena za preispitivanje uloge policije u seks trafikin slučaju?

AJK: OEBS-ova misija i šef Mauricio Masari danas donose zaključak o tom izvještaju. U osnovi mi smo zateknuti oko dva osnova tog izvještaja.Prvo, mislim da taj izvještaj nije bacio novo svijetlo na aktivnosti policije i pravosudnog sistema u ovom pojedinačnom slučaju, niti je na jedan strukturalan način bacio novo svijetlo na ponašanje crnogorske policije i pravosuđa u seks trafiking slučajevima uopšte. Druga stvar oko koje smo vrlo zabrinuti jesu kvalifikacije koje je komisija iznijela na račun moldavske državljanke, koja je ključni svjedok u ovom slučaju. U seks trafiking slučajevima osobe koje vjeruju ili tvrde da su bile žrtve tog vida kriminala trebalo bi da budu tretirane kao žrtve. Nama je veoma čudno da se komisija usudila da tek tako iznosi određene ocjene i kvalifikacije oko karaktera moldavske državljanke koja je bila ključni svjedok i koja je optužila određene ljude u ovom slučaju.

RSE: Neki crnogorski funkcioneri, uključujući i premijera Mila Đukanovića, tvrde da izvještaj Vladine komisije u osnovi ima iste zaključke kao ranije objavljen izvještaj OEBS-a i Savjeta Evropse, čiji su eksperti analizirali ovaj slučaj. Da li se Vi slažete s tim?

AJK: Mogu Vas uvjeriti da, iako neki aspekti ova dva izvještaja mogu biti slični, mi sigurno nijesmo iznosili pretpostavke i optužbe na račun karaktera i ličnosti moldavske državljanke, ključnog svjedoka u tom slučaju. Tako da je s te tačke gledišta Vladin izvještaj veoma različit od našeg. Mi, takođe, mislimo da, kao što sam rekao, najnoviji izvještaj nije bacio novo svijetlo na postupanje policije i pravosuđa u ovom slučaju. Mi smo se više koncentrisali na to kakva je bila uloga policije i pravosuđa u seks trafiking slučaju i koje su se lekcije iz tog pojedinačnog slučaja mogle izvući. Još uvijek tražimo odgovor na to pitanje.

RSE: Da li još uvijek insistirate da bi ovaj slučaj trebalo da dobije sudski epilog?

AJK: Nije riječ samo o tome na čemu mi insistiramo. I ovaj slučaj i optužbe moldavske državljanke zahtijevaju odgovornu i profesionalnu istragu. Slučaj mora biti istražen i mora biti utvrđeno da li ima mjesta optužbama. Ako se utvrdi da za optužbe moldavske državljanke ima dokaza, ovaj slučaj mora završiti na sudu. U ovom momentu ima dosta konfuziije i špekulacija oko ličnosti i karaktera ključnog svjedoka, kao i raznoraznih optužbi, ali fokus moraju biti optužbe i tvrdnje ključnog svjedoka S.Č., koje moraju biti podrobno provjerene i istražene kako bi se konačno utvrdilo da li je ovo zaista seks trafiking slučaj ili ne.

* * * * *

Prozvani policijski funkcioneri su oštro demantovali navode vladinih eksperata


Povodom izvještaja Vladine komisije, u kojem se tvrdi da je vrh policije bio uključen u montiranje afere Moldavke S.Č., oglasila su se i dvojica od trojice prozvanih policijskih funkcionera, oštro demantujući navode Vladinih eksperata.

Živojin Aleksić, predsjednik Vladine komisije koja je istraživala ulogu policije u crnogorskom seks trafiking slučaju S.Č., za naš radio kaže da ne želi da se preko novina prepucava sa policijskim funkcionerima koji su, u izvještaju komisije, prozvani za neprofesionalan rad i montiranje čitave afere. On tvrdi da je komisija savjesno obavila svoj posao i da naredne korake treba da preduzmu nadležni crnogorski organi:

''Ja lično mislim da je to jedan minoran slučaj koji se prelomio i ispolitizovao, a ispolitizovao se, ipak, nečijom namerom. To već zalazi iz mog dela. To treba neka interna kontrola SUP-a da proveri''.

Podjetimo. Pomoćnik ministra za Unutrašnje Poslove Mićo Orlancić, koji je u Vladinom izvještaju, zajedno sa bivšim ministrom policije Andrijom Jovićevićem i nekadašnjim šefom Antitrafiking tima Milanom Paunovićem, optužen da je: ''Pasivnim i neprofesionalnim ponašanjem doprinio stvaranju afere S.Č, u kojoj su za seksualnu zloupotrebu moldavske državljanke bili osumnjičeni i visoki državni funkcioneri, danas je u izjavi podgoričkim ''Vijestima'' oštro demantovao navode ekperata koje je angažovala Vlada. Orlandić je, kako je naveo u izjavi ''Vijestima'', od ministra policije zatražio da ga oslobodi obaveze čuvanja službene tajne u ovom slučaju. On je, ponavljajući stav da su svi pripadnici policije u ovom slučaju postupali odgovorno i profesionalno, izvještaj Vladine komisije odbacio kao paušalan i tendenciozan, rekavši da je taj dokument: ''Zasnovan na priči ''rekla-kazala'' i do te mjere iskonstruisan sa proizvoljnim ocjenama, te netačnim konstatacijama, nazvavši ga ''najobičnijim politikantskim pamfletom''. Podsjetimo. Bivši ministar policije Andrija Jovićević, koji u Vladinom izvještaju optužen da je iskonstruisao čitavu aferu, motivisan karijerizmom i političkim ambicijama, već je, u izjavi podgoričkom ''Danu'', izvještaj Vladine komisije odbacio kao neutemeljn i očekivan, primijećujući da se Vladin izvještaj poklapa sa ranijim tvrdnjama premijera Mila Đukanovića o navodnom konstruisanju čitave afere, Jovićević je pozvao Đukanovića da konačno objelodani dokaze za svoje tvrdnje. Milan Paunović, bivši šef Antitrafiking tima, do sada nije reagovao na konstatacije Vladine komisije.
XS
SM
MD
LG