Dostupni linkovi

Da li je Rusija bila saveznik Slobodana Miloševića?


Primakov je tokom njegovog prvog susreta sa Miloševićem, 8. januara 1993. godine, direktno pitao da li on ima planove za stvaranje ‘velike Srbije’. Milošević je, prema Primakovu, tada odgovorio da bi se to “moglo postići samo teoretski, uz veliko krvoproliće”, dodajući da on to ne želi da uradi.

Nekadašnji srbijanski i jugoslovenski predsjednik je u nekoliko navrata – svjedočio je Primakov – nastupao kao “odlučujući faktor mira na Balkanu”. To se desilo kada je prihvatio Vance-Owenov mirovni plan, nakon kojega je uveo ekonomske sankcije prema Republici Srpskoj, kao i tokom pregovora o Daytonskom sporazumu. Ovaj mirovni sporazum bez Miloševića ne bi mogao biti napravljen, rekla je Primakovu tadašnja šefica američke diplomacije, Madeleine Albright.

Svjedok je sukob u BiH opisao kao “građanski rat podstaknut vanjskom miješanjem”.

Kao i dva prethodna ruska svjedoka, Primakov je potvrdio da su velike pokrete kosovskog stanovništva izazvali zračni udari NATO-a protiv SR Jugoslavije, a ne vojno-policijska operacija Beograda na Kosovu 1998-99. godine, kako se navodi u optužnici.

U više novinskih interviewa, Primakov je govorio da je Milošević “napravio mnoge greške na Kosovu prije nego što je NATO napao SRJ”. Tokom unakrsnog ispitivanja to je i kao svjedok potvrdio.

Zastupnik tužbe Geoffrey Nice je pokušao pobiti tvrdnju svjedoka da je Beograd 1994. uveo sankcije Republici Srpskoj zbog odbijanja mirovnog sporazuma Vance-Owen, citirajući Miloševićeve riječi sa zatvorene sjednice Vrhovnog savjeta odbrane iz tog vremena da je "blokada formalnost" i da "pomoć ide svakodnevno". "To meni Milošević nikada nije rekao", odgovorio je Primakov.

Tužilac Nice je zatim naveo riječi generala Ratka Mladića sa skupštine RS, održane u aprilu 1995, da je do kraja 1994. Vojska RS polovinu svih isporuka, uključujući i municiju, dobijala iz SRJ. Svjedok je odgovorio da zna da je "bilo kontakta s Mladićem, ali da o vojnim isporukama nije imao saznanja". Tužilac je zatim insistirao da mu svjedok kaže na koji je način došao do saznanja o kontaktu Mladića sa Beogradom, što je Primakov odbio uz opasku da nije obavezan da otkriva obavještajne metode. "Opšte je poznato bilo da Mladić nije bio u izolaciji", kazao je on.

Tužilac je takođe sugerirao da je Rusija bila "saveznik Miloševića", na šta je Primakov odvratio da "Rusija nikada sebe nije smatrala saveznikom Slobodana Miloševića" i da je zauzimala stavove na osnovu sopstvenog vidjenja situacije.

Primakov je ostao upamćen po reakciji na početku napada NATO-a na SRJ, u proljeće 1999. godine. U momentu kada je saznao za ovu intervenciju - u avionu iznad Atlantika na početku službenog puta u Washington - Primakov je naložio da se avion okrene i vrati u Rusiju.
XS
SM
MD
LG