Dostupni linkovi

Standardi – ključni projekat međunarodne zajednice na Kosovu


UNMIK je saglasan sa prelaznim kosovskim institucijama da se vlastima u Beogradu obezbedi savetodavna uloga, odnosno podrška radnim grupama, kao i da se uvrste pojedini elementi plana Vlade u Srbije u cilju obogaćivanja projekta decentralizacije koje je sačinio UNMIK i prelazne kosovske institucije, kazao je Soren Jesen Petersen, izrazivši nadu da će se Srbi uključiti u politički proces jer je to, kako je rekao, u njihovom interesu, kao i svih na Kosovu.

"Teritorijlna podela nije poželjna niti je izvodljiva u praksi na tako maloj teritoriji gde je jedna trećina Srba koncetrisana severno od Ibra, a preostale dve trećine su raštrkani širom Kosoova, uglavnom u ruralnim područjima. Međutim, upravo zbog izolovanosti Srba, njihova bezbednost, ekonomska i druga prava moraju biti osigurani kroz sprovođenje plana o lokalnoj samoupravi", naglasio je šef UNMIK-a.

I šef Koordinacionog centra Vlade Srbije Nebojša Čović založio se tokom izlaganja u Savetu bezbednosti za decentralizaciju vlasti na Kosovu, ali uz aktivno učešće zvaničnog Beograda, što je najbolji put za osiguranje njihovog opstanka, bezbednosti i povratka.

"Polazeći od realnosti na Kosovu i Metohiji, od činjenice da se elementarna prava Srba i ostalih nealbanaca bezobzirno krše, Vlada Srbije je čvrsto uverena da samo dodatna i bolja institucionalizacija položaja srpske zajednice može da garantuje opstanak multietničkog karaktera Kosova. Ako bi Srbi autonomno odlučivali o jednom broju svojih vitalnih interesa, njihov ulazak u sve druge institucije samouprave bio bi mnogo lakši i izvesniji."

Zamenik američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama An Peterson rekla je da SAD ostaju posvećene stabilnom, miroljubivom i multietničkom Kosovu, istakavši da je decentralizacija suštinska za zaštitu prava etničkih zajednica. Istovremeno, britanski ambasador Džon Peri kritikovao je poziv Vlade Srbije kosovskim Srbima da ne uccestvuju na oktobarskim izborima.

"Aktivno učešće Beograda u njihovom obeshrabrivanju da učestvuju na izborima i u procesu decentralizacije ne odaje utisak Vlade kojoj je stalo da se poboljša svakodnevni život kosovskih Srba", istakao je Peri.

Mada je martovsko nasilje pokazalo koliko je situacija na Kosovu nestabilna, od tada se bezbednost znatno popravila, izjavio je šef UNMIK-a Petersen. Po njegovim rečima u poslednjih 8 meseci bio je samo jedan ozbiljan etnički incident. Istovremeno, kosovske institucije rade na obnovi porušenih kuća, a restauraciju verskih spomenika zaustavili su nesporazumi sa Srpskom pravoslavnom crkvom i proceduralni problemi. Nebojša Čović pak ističe da se i dalje krše ljudska prava Srba, nisu bezbedeni, imovina im se pljačka i pali, veći deo oštećenih kuća tokom martovskog nasilja nije još obnovljen pa je nemoguć njihov povratak.

Standardi su ostali ključni politički projekat međunarodne zajednice na Kosovu, istakao je Soren Jesen Petersen. To istovremeno mora biti i prioritet nove vlade Kosova, tačnije njegova primena pre nego što se sredinom sledeće godine oceni dokle se stiglo na tom putu. Ne može se očekivati da će do sredine 2005. godine biti ostvareno svih 400 pojedinačnih zahteva sadržanih u dokumentu "Standardi za Kosovo", rekao je Jesen-Petersen.

Međutim, neophodna je puna primena onih standarda koji najviše doprinose uspostavljanju demokratskog Kosova i garant su njegove multietničnosti, pre svega vladavina prava, sloboda kretanja, povratak raseljenih, funkcionisanje lokalnih institucija i bezbednost, istakao je šef UNMIK-a.

On je naglasio da je u narednom peridou veoma važno nastaviti prenos nadležnosti na kosovske institucije osim onih koji se direktno tiču suverenosti kao i poboljšati ekonomsku situaciju. Po njegovim rečima na Kosovu počinje "ključna faza" u kojoj će "više nego ikada" biti važno da politička strategija UN bude usklađena sa spremnošću Kfora da reaguje. Zato je neophodno da broj njegovih pripadnika ostane na sadašnjem nivou.
"UNMIK i KFOR su u boljoj poziciji da garantuju bezbednost, ali albanski lideri i kosovsko društvo mogu i moraju da efikasno uklone potrebu za takvom zaštitom i stvore istinski bezbedno društvo", rekao je Petersen, dodajući da je UNMIK speman da sankcioniše sve političare počev od lokalnog do pokrajinskog nivoa koji ne izvršavaju svoje obaveze odgovornno ili blokiraju napredak u ključnim oblastima. "Nadam se da neću morati primenjujem takve mere ali se neću ustezati ako procenim da je to neophodno bez obzira o kome je recc, odnosno kojoj partiji ili naciji pripada", istakao je sef UNMIK-a Soren Jesen Petersen obraćajući se Savetu bezbednosti.

* * * * *

Izvestaj specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN na Kosovu Sorena Jessena Petersena pred Savetom bezbednosti na Kosovu se ocenjuje kao balansiran pristup i na liniji problema na koje su ukazali predstavnici institucija u razgovorima sa sefom UNMIK-a. Predstavnici kosovskih Srba ovaj govor ocenjuju dobrim i optimistickim pristupom.


Izvestaj gospodina Petersena je balansiran pristup stanju na Kosovu smatra savetnik i glasnogovornik predsednika Kosova Ibrahima Rugove, Muhamet Hamiti.

“Specijalni predstavnik je pred SB dao jedan balansirani pogled na stanje na Kosovu i kratkorocnu perspektivu do sredine 2005 godine. Medjutim pazljivi posmatraci onoga sto je on izjavio u protekla tri meseca, od kada je na celu UNMIK-a , mogu vidjeti kako nije rekao mnogo novoga danas “, kaze Hamiti i dodaje kako je to dobro za njega je je on konzistentan i odlucan da vodi Kosova napred . Njegova i zasluga ambasadora Kai Aide je da su standardi za Kosovo pretvoreni u nesto sto je mnogo realnije, kaze Hamiti.

Vlada Kosova procenjuje da je istupanje sefa UNMIK-a na liniji stavova institucija Kosova, kaze Mimoza Kusari Ljilja

“Gospodin Petersen je detaljno prezentirao situaciju na Kosovu ,sto je bila realna predstava opste situacije. Slobodno mogu reci da je ovoga puta sef UNMIK-a realno predstavio stanje na Kosovu u skladu sa diskusijama i uznemirenjima na koje su ukazali lideri institucija Kosova” , kaze Kusari Ljilja.

Ona takodje istice kako je prezentiranje prioriteta u standardima u skladu sa stavovima zajednickih radnih grupa UNMIK-a i vlade o ostvarivanju standarda.
Ja sam licno zadovoljan nastupom gospodina Jessena Peteresena na sednicu Saveta bezbednosti, iako je njegov nastup bio dosta optimisticki, kaze za nas program Dragisa Krstovic, jedan od lidera Gradjanske liste za Kosovo i Metohiju

“Mada mislim da je poprilican optimista kada su u pitanju brojne stvari. On je odredio nekoliko prioriteta koje treba da zavrsi u narednom periodu . Sa druge strane mislim da je Savet bezbednosti to samo saslusao i ne znam koliko ce SB doprineti i potpomoci da se to sto je gospodin Petersen izlozio na Savetu bezbednosti ostvari.
Konacno mislim da su namere gospodina Petersena jasne i da su u svakom slucaju dobre”.

Glasnogovornik predsednika Rugove istice kako je nastup predstavnika Srbije na sednici Saveta bezbednosti deo jedne politike koja se godinama i posebno pred parlamentarne izbore vodi prema Kosovu.
XS
SM
MD
LG