Dostupni linkovi

Većom autonomijom protiv međunacionalnih incidenata


Iako je osnovna tema razgovora predstavnika Monitoring misija Evropske unije sa predsednikom Skupštine Vojvodine Bojanom Kostrešom zapravo bila celokupni položaj Vojvodine u okviru Srbije, pri čemu je Kostreš goste upoznao sa činjenicom da je republička vlada Vojvodini smanjila budžet za deset posto, te da je ova odluka, kako je rekao, politička, sa ciljem ukidanja vojvođanske administracije a ne ekonomska, jedno od pitanja bilo je i međunacionalni odnosi u Pokrajini.

“Obavestio sam ih da pokrajinska administracija radi sve što je u našoj moći da praktično ove tenzije budu svedene na minimum. Nažalost, naše ingerencije su veoma male, i zbog nesaradnje republičke administracije sa nama mi ne možemo tu puno da učinimo. Tako da sam ja moje goste obavestio o tome, i mi smo se praktično saglasili da bi veća autonomija Vojvodine i vlasti u rukama vojvođanske administracije omogućili i bolje i brže rešavanje ovog problema. ”

Kada je u pitanju broj incidenata na nacionalnoj osnovi u Vojvodini, Kostreš je naglasio da je on nešto manji nego što je to bio proletos nakon reakcije na martovske događaje na Kosovu, međutim da oni sporadični poput grafita, pretnji ili pogrdnih verbalnih reakcija i dalje postoje. Njima se sasvim konkretno mora pozabaviti, kaže Kostreš, i vlast u Beogradu, a ne samo deklarativno, kakav je bio slučaj po dolasku mađarskog predsednika u posetu našoj zemlji, ili iznenadnom javnom pokazivanom interesovanju Brisela za događaje u Vojvodini.
XS
SM
MD
LG