Dostupni linkovi

Kraj kohabitacije


Demokratska stranka je, nasuprot svom prvobitnom stavu da je kohabitacija između predsednika Srbije i lidera ove partije Borisa Tadića i Vlade Vojislava Koštunice neophodna zbog stabilnosti zemlje, zaključila da Vlada radi suprotno interesima građana Srbije i da je treba srušiti. Dušan Petrović, potpredsednik Demokratske stranke i šef poslaničke grupe uveren je da to nije mišljenje samo demokrata:

“Smatramo da je privatizacija zaustavljena, da su se loši potezi vlade stekli i kulminirali u prodaji akcija ‘Knjaza Miloša’. Vlada je potpuno urušila međunarodnu poziciju Srbije, urušila pregovaračke izglede Srbije. Neizvršavanje međunarodnih obaveza takođe je u najdubljoj suprotnosti sa interesima osam miliona građana Srbije i ja sam uveren da u ovoj skupštini postoji 126 poslanika koji će glasajući po svojoj savesti reći da Vlada više ne treba da bude ovakva kakva je sada.”

Međutim, na naše pitanje da li će Demokratska stranka pokrenuti u parlamentu inicijativu za smenu Vlade, Petrović je odgovorio da će demokrate preduzeti formalne korake kada se za to steknu uslovi:

“Uslovi su propisani Ustavom, možete vrlo lako da dođete do njih.”

Ključni uslov za smenu Vlade svakako je 126 poslanika koji bi podržali takav zahtev u parlamentu. Po logici stvari za tako nešto bi pre svega trebalo da budu zainteresovane opozicione partije. Međutim, Srpska radikalna stranka, iako je oštar kritičar Vlade, ne želi da bude sledbenik drugih, tako da zamenik predsednika stranke Tomislav Nikolić poručuje da rušenje Vlade ne mogu da predvode drugi. Međutim, i bez ove okolnosti malo je verovatno da bi radikali podržali inicijativu demokrata:

“Ako budemo rušili Vladu, to rušenje predvodiće Srpska radikalna stranka kao najjača politička stranka. Kad god Boris Tadić bude tražio smenu vlade to nije pravo vreme zato što je on američki čovek i to Amerika procenjuje kad treba da se ruši Vlada u Srbiji. Ali kako stvari kreću na Kosovu i Metohiji i ovo što se dešava na tri opštine na jugu Srbije i kako je Boris Tadić razbio Vojsku Jugoslavije, mislim da ovog časa pre bi bilo vreme za nekakvo okupljanje nego za razbijanje političara u Srbiji.”

Vlada takođe može da računa na podršku socijalista koji i obezbeđuju većinu vladajućoj koalciji u parlamentu ali sudeći po izjavama čelnika ove partije samo dok ne bude izručenja Haškom tribunalu. Ivica Dačić, predsednik Glavnog odbora SPS:

“Mi naravno imamo nekih stvari zbog kojih nikada ne bi glasali protiv ove vlade, a naročito ne bi glasali protiv ove vlade zato što ne ispunjava svoje obaveze prema Haškom tribunalu. Ako SPS ponekad i ne zna šta treba činiti, misao i ideja vodilja je da svakako treba da radi suprotno od onoga što traži Demokratska stranka.”

Anonimni izvor iz Demokratske stranke prema pisanju “Večernjih novosti” je i naveo da DS računa na urušavanje vlade iznutra i da je neće rušiti u koaliciji sa bilo kim ali da je svako ko se nađe na istom putu dobrodošao. U ostvarenju tog plana ulogu će, prema pisanju ovog lista, imati učesnici u Vladi poput Socijademokratske partije Slobodna Orlića, a računa se i na Vuka Draškovića i Srpski pokret obnove i Velimira Ilića i Novu Srbiju. SDP je već kritikovao Vladu zbog afere “Knjaz Milos” i tražio nečiju odgovornost za to. A iz Srpskog pokreta obnove čiji lider Vuk Drašković veoma oštro kritikuje rad Vlade iako SPO u njoj učestvuje, u ovom trenutku reaguju veoma uzdržano ali i ističu svoju političku bliskost sa demokratama. Bogoljub Pejčić, visoki funkcioner SPO:

“Nikakvih pregovora nije bilo sa Demokratskom strankom. Odluku o rušenju vlade donosi Glavni odbor SPO a takva inicijativa Glavnog odbora još ne postoji. No, istini za volju, u ovom trenutku jedna evropska opcija je SPO i demokrate. Svi drugi su ostali, pa sad vi to tumačite kako hoćete.”

Međutim, naizgled u vladajućim partijama, pre svega onima koje čine okosnicu Vlade, i pored odluke demokrata su prlično samouvreni te poručuju da je normalno da opzocija ruši vladu ali da DS treba da skupi 126 poslanika. Potpredsednik Vlade i lider G 17 plus Miroljub Labus je obraćajući se stranim investitorima u Beogradu rekao da nemaju razloga za zabrinutost jer ova Vlada neće pasti najmanje još godinu dana:

“Normalno je da Demokratska stranka pokušava da ruši Vladu, ali bih vas podsetio da ona to već nekoliko meseci radi i da nema uspeha. Prema tome neka i dalje pokušavaju, imaju s čime da se bave-”

A zašto ste vi uvereni da Vlada neće pasti?

“Pa na osnovu informacija koje ja imam.”

Demokrate su ipak uverene da će većina biti na njihovoj strani.
XS
SM
MD
LG