Dostupni linkovi

Smanjenje plata sudijama i tužiocima u BiH


Visoki predstavnik Pedi Ešdaun najavio je smanjenje plata zaposlenim u pravosuđu BiH za 16 posto. Govoreći na konferenciji o reformi pravosuđa u BiH, Ešdaun je naglasio da su sudije i tužioci u posljednje četiri godine, bez odluka nadležnih, povećavali plate za 10 posto godišnje, što je rezultiralo dugom od 20 miliona konvertibilnih maraka:

“2000. godine moj prethodnik povećao je plate sudskim službenicima kako bi ih zaštitio od uzimanja mita. Ali oni su nakon toga svake godine povećavali sami sebi plate, tako da su one danas veće za 40 posto. Rezultat svega toga je da mnogi sudovi u BiH danas ne mogu raditi. U normalnim evropskim zemljama 70 posto sredstava odlazi na plate, a ovdje čak 85 posto. I zbog doga danas imamo dug od 20 miliona konvertibilnih maraka. Samo 15 posto sredstava ostaje za plaćanje drugih troškova: telefona, grijanja i struje u sudovima. Postoji mnogo sudova u BiH koji ne mogu da rade, jer ne mogu platiti ove troškove. Sudije primaju tako velike plate da sudovi u kojima rade jednostavno ne mogu da funkcionišu. To se ne može nastaviti.”

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Branko Perić, kaže kako nije riječ o smanjivanju nego usklađivanju plata sudskih službenika na nivou BiH:

“Svako usklađivanje mora podrazumijevati negdje smanjenje, negdje povećanje. Dakle, formirat će se jedno tijelo koje će jedanput godišnje određivati mehanizam daljeg povećanja plata sudijama i tužiocima, a ne kao do sada da se to povećava zavisno od povećanja prosječnog ličnog dohotka u kantonima, u entitetima. Plate se kreću od 1800 do 4 000 maraka, od opštinskog do nivoa Vrhovnog suda i Suda BiH. Međutim, vjerovatno je moguće da su plate sudija Vrhovnog suda, pa možda čak i kantona, iste kao i Suda BiH zbog toga što su različiti kriteriji za određivanje njihove visine.”

Tokom konferencije ocijenjeno je da su uspostavljanjem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na nivou države, te procesom ponovnog imenovanja uspostavljeni temelji nezavisnog bh. pravosuđa. Značajan napredak ostvaren je i osnivanjem Suda BiH, te njegova dva odjela: Specijalnog odjela za privredni i organozovani kriminal, te Odjela za ratne zločine, koji bi trebao početi sa radom od 1. januara naredne godine, najavio je Visoki predstavnik.
XS
SM
MD
LG