Dostupni linkovi

Izborna kriza pred Vrhovnim sudom


Vrhovni sud ima oko 100 sudaca, a o žalbi opozicijskog lidera Viktora Jušćenka da su izborni rezultati lažirani, bi se trebao izjasniti 21 sudac. Sjednica bi mogla potrajati i nekoliko dana. Paralelno traju prosvjedi opozicije na ulicama Kijeva, iako je odlazeći predsjednik Leonid Kučma zatražio da se mitinzi prekinu i deblokiraju države institucije. Ispred zgrade Vrhovnog suda Jušenkovi pristaše poručuju

"Policija je s narodom, policija je s narodom".

Julia Timošenko, jedna od najbližih surdanica i saveznika Viktora Jušćenka traži formiranje koalicijske vlade i poručuje prosvjednicima da se odupru pritiscima vlasti. Kučma bi trebao u roku od 24 sata otpustit Janukovića, njegov kabinet, ali i smijeniti one koji na istoku zemlje žele izdvajanje iz Ukrajine. Na sastanku s guvernerima pokrajina u Kijevu, Kučma je ponovio kako izborna komisija nije ta koja je utjecala na ishod izbora.

"Izborna komisija samo prikuplja glasačke listiće i objavljuje konačni rezultat. Vlada nije imale nikakve veze s aktualnom izbornom procedurom".

I dok se prosvjeduje u Kijevu, proruski orjentirane pokrajine traže da se iduće nedjelje, 5. prosinca održi referendum o odcjepljenju, odnosno o formiranju republike unutar federalne Ukrajine. Iako Januković formalno ne podržava ovaj korak, svog je oponenta optužio da je Ukrajinu doveo na ivicu katastrofe, dok Jušćenko odgovara da je vlast ona koja igra na opasnu kartu separatizma. Janukuvićevi pristaše, uglavnom rudari iz Donetcka ističu:

"Ako nema druge mogućnosti, zašto ne bismo imali autonomiju".
U medjuvremenu se oglasio ministar obrane Oleksandar Kuzmuk koji je priopćio da će vojska garantirati stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Medjunarodna zajednica već je reagirala na mogućnost podjele zemje. Javier Solana, povjerenik Evropske Unije za vanjsku politiku.

"Jedinstvo Ukrajine je ključno", rekao je Solana, te je još jednom pozvao na političko rješenje krize. I glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer takodjer je istaknuo važnost teritorijalnog integriteta Ukrajine, te poručio gradjanima.

"Kao prvo – ne smije biti nasilja, drugo, treba se koristiti svim legalnim sredstvima, treće narod Ukrajine mora naći rješenje svoga problema, i na kraju dopustite mi da još jednom istaknem važnost teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je Schefer
XS
SM
MD
LG