Dostupni linkovi

Zakonska ravnopravnost svih verskih zajednica


Predstavnici najvecih verskih zajednica na Kosovu i zvanicnici vlade Kosova isticu kako nacrt zakona o verskim sloboda i pravnom polozaju verskih zajednica nije diskriminirajuci ni za jednu od postojecih verskih zajednica. Svi se oni slazu da ima mesta da se nacrt zakona moze jos unaprediti konkretnim predlozima.

Isa Ukelli, savetni za pitanja religije u kancelariji premijera Kosova odgovarajuci na neke od kritika koje su upucene ovom nacrtu zakona na jednom medjunarodnom skupu u Norveskoj istice kako ne treba zaboraviti da se ipak radi o nacrtu zakona i da on jos nije utvrdjen kao predlog zakona na sednici vlade Kosova.

“Savetodavna kancelarija za zajednice, pridrzavajuci se svog mandata ucinila je sve sto je bilo moguce da se prava vernika i njihovih zajednica postuju i da budu u potpunoj saglasnosti sa medjunarodnim normama i obezbede prava svim zajednicama na Kosovu”, kaze Ukelli.

Besnike Mehmeti, rukovodilac radne grupe za izradu zakona istice kako je nacrt ovog zakona u skladu sa medjunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

“Zakon je u saglasnosti sa ljudskim pravima, usagalasen sa izjavama i medjunarodnim konvencijama koje su na snazi u Evropskoj uniji. Na ovom nacrtu zakonu su godinu i po dana radili domaci i inostrani eksperti”, kaze Mehmeti.

Zvanicnici Pristinskog odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda su za nas radio izjavili da jos nisu ocenili koliko je nacrt ovog zakona u saglasnosti sa medjunarodnim standardima iz oblasti zastite ljudskih prava i sloboda.

Predstavnici Islamske verske zajednice i Katolicke crkve na Kosovu isticu kako nacrt zakona o verskim slobodama i polozaju verskih zajednica ne dovode u pitanje ostvarivanje ljudskih prava i sloboda.
Jashar Jashari, sekretar Predsednistva Islamske verske zajedncie Kosova.

“Ni u jednom slucaju nismo naisli na neko resenje u ovom zakonu gde su gazena prava neke verske zajednice, bilo postojecih bilo onih koje pretenduju da se formiraju kao nove verske zajednice”.

Isto istice i Don Shan Zefi, predstavnik Katolicke crkve u radnoj grupi za izradu zakona.

“Obezbedjena je aspsolutna ravnopravnost i nema nikakve diskriminacije izmedju Katolicke crkve, Islamske zajednice i Pravoslavne crkve. Radili smo zajedno, iako Pravoslavna crkva nije bila prisutna, nije bilo nikakve diskriminacije”.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve nisu ucestvovali u radu radne grupe iako su na njih redovno pozivani. Oni takodje nisu zeleli da se izjasne o ovom pitanju.

Najvece primedbe i kritike na ovaj nacrt zakona se odnose na obavezu upisa verskih zajednica u registrar nadleznog drzavnog organa – Ministarstva javnih sluzbi i na census, odnosno broj vernika koje ta verska zajednica mora imati da bi se upisala u registar. Nacrtom zakona census je 500 vernika. Jashar Jashari istice kako je to korektno resenje imajuci u vidu da je recimo za upis verske zajednice u Hrvatskoj potrebno najmanje hiljadu, u Bosni i Hercegovini petsto vernika.

Inace nacrtom zakona je zajamcena tajnost spiskova pripadnika verskih zajednica.

Normalno je da se ne mogu ravnopravno tretirati velike i male verske zajednice, smatra Dom Shan Zefi

“Jedna verska zajednica koja ima 2-3 kandidata, odnosno vernika, ne znam koliko bi bilo pravedno sa pravnog aspekta da se izjednacava sa vecim verskim zajednicama”.

Islamska zajednica ima neke konkretne primedbe na nacrt zakona koje se odnose prije svega na odbijanje zahteva uvodjenja veroanuke u obrazovnom sistemu.

Radna grupa je spremna da primi eventualno nove primedbe na nacrt zakona, kaze rukovodilac radne grupe Besnike Mehmeti.

“U medjuvremenu mi smo spremni da primimo i druge primedbe koje ce dostaviti druge institucije. Ako ocenimo da su opravdane mi cemo te primedbe ukljuciti i usaglasiti tekst. Spremni smo da prihvatimo svaku opravdanu kritiku”, kaze Mehmeti.
XS
SM
MD
LG