Dostupni linkovi

“Knjaz” uzdrmao vladajuću koaliciju


Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović ocenio je u petak da je u slučaju “Knjaz Miloš” Vlada Srbije izvršila “mini državni udar” preuzimanjem nadležnosti i mešanjem u rad drugih državnih organa.

“Republičko javno tužilaštvo izdalo je nalog Komisiji za hartije od vrednosti da poništi odluku koju je donela. Republičko javno tužilaštvo ni u jednom zakonu nema osnov za takav akt. U poslednja tri-četiri dana mi smo u nevolji da se suočavamo sa potpuno nezakonitim postupanjem i sa vrlo opasnim ponašanjem funkcionera Vlade i drugih državnih organa. Vlada je napravila mali državni udar.”

Član Demokratske stranke Dušan Bajec koji je pre tri dana podneo ostavku na članstvo u Komisiji za hartije od vrednosti i koji je zajedno sa ostalim članovima juče saslušavan u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala, ostao je pri tvrdnji da su neki članovi komisije trpeli velike pritiske od pojedinih članova vlade.

“Predsednik komisije Milko Štimac bio je hitno pozvan od rukovodstva svoje stranke na konsultacije i na sastanku je pao u nesvest. Šta su od njega tražili ja ne znam, ali posledice su da rešenje i saopštenje za javnost nisu potpisani. U sredu 24. novembra mi smo održali novi sastanak kojem su prisustvovala preostala četiri člana Komisije. Jednoglasno je doneta odluka da se ovlasti njegov zamenik Đorđe Jovanović, koji je tu bio na predlog DSS, da potpiše onu odluku koju je Komisija donela u ponedeljak. I nezvanično, preko mobilnog telefona, smo saznali da je i njemu pozililo.”

U međuvremenu afera povodom prodaje “Knjaza Milosa” dobija i svoju spijunsku verziju. Potpredsednik vlade Miroljub Labus potvrdio je da se na inicijativu jedne strane ambasade pre dve nedelje sastao u svom stanu sa potpredsednikom kompanije “Danone”, ali je iz činjenice da su tu informaciju prvi obelodanili poslanici SRS izvukao zaljučak da su svi njegovi razgovori i u stanu i u kabinetu prisluškivani. Tokom boravka u Pančevu vicepremijer je potvrdio da je prisluškivanje prijavio Bezebdnosno-informativnoj agenciji:

“To nije nikakva afera. To je neko pokušavao da napravi aferu prisluškivanja. Tu ima puno stvari koje se meni ne sviđaju. Moj odgovor je ovaj: svi mogu da me prisluškuju ko hoće jer ja nemam šta da krijem. I ja time uopšte više neću da se bavim.”

Da brod Vlade Srbije može doći opasnost da potone, bez obzira što su glavni koalicioni partneri DSS i G17 Plus demonstrirali jedinstvo moglo bi se zaključiti na osnovu izjave Slobodana Orlića, čelnika Socijaldemokratske partije, koji za naš program kaže da će stranka koja drži jedno ministrstvo i ima tri poslanika u Skupštini, napustiti vladajuću koaliciju ako krivci za aferu ne budu imenovani i kažnjeni.

“Želim samo da vaši slušaoci zamisle situaciju da je premijer Srbije opozicioni lider i potpredsednik Vlade takođe u opoziciji a da se cela ova afera oko ‘Knjaza’ dešava ranijoj vladi Zorana Živkovića - kakva bi bila njihova reakcija. U tom procesu neko je kriv. Ili Komisija za hartije od vrednosti ili Vlada Srbije. Ono što je činjenica i što je nesporno jeste da su pojedini predstavnici Vlade Srbije direktno uticali na ono što je Komisija tokom jučerašnjeg dana i donela.
XS
SM
MD
LG