Dostupni linkovi

Umirovljenici i Srbi spašavaju Žužula


U hrvatskom Saboru već četiri sata traje žestoka rasprava o povjerenju ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu. Njegovu ostavku traže tri najveće oporbene stranke zbog afere „Imostroj“, koja je izbila u javnost početkom ovog mjeseca. Hrvatski ministar optužen je za sukob interesa, mito, te korištenje svog položaja u Vladi za pribavljanje materijalne koristi tvrtki svoje supruge i daljnjem rođaku.

U ime 43 zastupnika, zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja obrazložila je predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, te ustvrdila da je ministar Žužul netransparentnim poslovanjem suprugine tvrtke, te višekratnim mijenjanjem iskaza o cijelom slučaju, nepovratno narušio cijelu vjerodostojnost i uvjerljivost, čime bitno šteti interesima i ugledu Republike Hrvatske, koju predstavlja u inozemstvu. Zbog toga, smatraju, treba podnijeti ostavku.

Sve optužbe ministar Žužul nazvao je večeras „insinuacijama“, te ustvrdio da u slučaju „Imostroj“ nije bilo sukoba interesa, da se nije materijalno okoristio, te da nije odgovoran ni politički, ni moralno. Državno odvjetništvo i Državna revizija prošlog su tjedna ocijenili da u slučaju Vladinog otpisivanja dugovanja tvrtki Imostroj nije bilo nezakonitog postupanja. Vlada i premijer Sanader stali su uz ministra, no oporba inzistira na moralnoj i političkoj odgovornosti. Poziva se na sud javnosti koji je uglavnom negativan i većina građana smatra da bi Žužul trebao podnijeti ostavku.

„Ministar Žužul nije loš ministar“, kazao je večeras IDS-ovac Damir Kain, „ali način na koji je stjecao imovinu bode javnost u oči“.

Iako će rasprava o tome večeras u Saboru sigurno trajati iza ponoći, ishod glasanja o povjerenju hrvatskom ministru vanjskih poslova već sad je jasan. Naime, izjasnilo se da će glasati za Žužulovu ostavku. No HDZ-ovi koalicijski partneri – umirovljenici i srpski zastupnici bit će, kažu, zbog premijera Sanadera suzdržani, tako da oporba neće imati potrebnih 77 glasova da ministru vanjskih poslova izglasa nepovjerenje.
XS
SM
MD
LG