Dostupni linkovi

Slučaj izrastao u skandal


Ono što je na početku izgledao kao slučaj kada je reč o privatizaciji aranđelovačke firme “Knjaz Miloš” očigledno se pretvorilo u skandal velikih razmera. O tome svedoči i činjenica da je predsednik Srbije Boris Tadić zatražio punu istinu o privatizaciji fabrike “Knjaz Miloš”, ukazujući da je došlo do razvoja događaja koji mogu imati nesagledive posledice po ugled Srbije i interese njenih građana.

”Podsećam da sam još 29. septembra postavio Vladi Srbije pitanja vezana za zakonitost procesa privatizacije ‘Knjaza Miloša’. Do danas odgovore nisam dobio. Još tada je bilo jasno da postoje opravdane sumnje u pravilnost tog postupka. Ukoliko je istina da je Vlada Srbije vršila pritisak na članove Komisije za hartije od vrednosti u slučaju privatizacije ‘Knjaza Miloša’ onda takva vlada više nema legitimitet i mora da snosi posledice loše politike koju vodi“, navodi se u saopštenju emitovanom iz Kabineta predsednika Republike.

S druge strane, naglašavajući da Komisija za hartije od vrednosti nije nezavisna i da ljudi u komisiji nisu dorasli poslu, republički ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da je neregularnosti bilo sa svih strana, a na pitanje da li je Vlada uticala da Komisija za hartije od vrednosti ne bude nezavisna ovako odgovara:

”Niko ne govori o pritiscima Milana Beka koji stoji iza ‘FPP’ na članove komisije. Mislim da je došlo vreme da se govori o Milanu Beku i o njegovim pritiscima na članove Komisije i da zapitate zašto je gospodin Bajec najpre insistirao da se poništi učešće ‘Danona’, da bih dva sata nakon toga dao ostavku. Ja samo mogu da govorim na osnovu onoga što sam pročitao u štampi. Dakle, od pritisaka Milana Beka, preko pritisaka i očito nekih radnji koje su Danilović i ostali radili, preko pritisaka medija koji su navijali za jednu i za drugu stranu. “

A predsednik ”FPP Balkan Limitida”, Srđan Muškatirovic demantuje navode Mlađana Dinkića o povezanosti Milana Beka sa ovim investicionim fondom.

”To je kategorička neistina i ja to kategorički demantujem. Milan Beko je konsultant koji radi u firmi koja je naš lokalni konsultant i to je čitav profesionalni odnos koji mi imamo. On nije ni investitor u Fondu koji investira, niti je vlasnik firme koja investira. Nijedan od investitora pre svega nije ni naše nacionalnosti. To su velike osiguravajuće kuće, banke, itd. Tako da još jednom negiramo tu priču da se ne zna ko stoji iza nas, i da se ne zna odakle dolaze novčana sredstva.”

Pitanje privatizacije “Knjaza Miloša” više nije političko ni finasijsko, već policijsko pitanje ističe potpredsednik Vlade i od opozicije najprozivanija osoba, Miroljub Labus:

“Ja sam tražio da UBOPOK ispita ovaj slučaj i da ispita sve, i ministre, i članove Komisije, i vlasnike ‘FPP‘ odnosno ‘Danonea’, i sve druge koji su bili uključeni u ovu stvar. I onda da javnost bude brzo obaveštena da li je bilo krivičnih dela, ako je bilo ko je napravio krivično delo. On mora da odgovara bez obzira gde se nalazi. I politički vrlo jednostavno pitanje da li ovde pravila igre postavlja Vlada i Zakon i Skupština, ili tajkuni, ekstraprofiteri i vlasnici sumnjivog novca.“

U međuvremenu Komisija za hratije od vrednosti zbog neopravilnosti poništila je proces preuzimanja akcija ”Knjaz Miloša“ i time omogućila svim učesnicima u procesu privatizacije da ponovo do 6. decembra uz stare uslove obnove svoje ponude. O ovoj odluci Komisije ekonomski ekspert Miroslav Prokopijević kaže.

”Mislim da je to put linije manjeg otprora. Znači ono što je ovde trebalo da se uradi je da se vidi ko je kršio zakon, da se prekršioci kazne, i da se proda naravno onome ko ispunjava uslove uz najbolju ponudu. To je postupak koji je morao da usledi da imamo i P od vladavine prava. Pošto naravno toga nema, onda očito neki kompromis je sa jedne i sa druge strane napravljen i usledilo je rešenje kakvo sada imamo.“

Čujmo kako bi na ovakvu odluku mogli reagovati radnici ”Knajz Miloša“. Milija Jeftić, član IO sindikata aranđelovačke fabrike:

”To bi bio bukvalno Danteov deveti krug i ja ne znam koliko bi to narod mogao da istrpi jer stvarno više nema ni energije, ni snage, ni živaca ni nerava. Ako pogledate po apotekama u Aranđelovcu ja mislim da je bensedin najprodavanije sredstvo ovde, sada za umirenje.“

Na posletku, osim štete koja će iz čitavog slučaja nesumnjivo proizaci po državu, po mišljenju analitičara agencije ”Faktor Plus“ Darka Marinkovića, skandal oko privatizacije ”Knjaz Miloša“ uticaće i na pozicije vlasti jer su po njegovom mišljenju najodgovorniji Vlada i njena ministarstva.

”Kada bi ovo bilo preduzeće, ovde bi bila tog momenta uvedena prinudna uprava jer je to stanje potpune katastrofe u koje, nažalost, i dalje idemo. Ne u demokratskoj, u normalnoj zemlji se za to svira ‘crveni karton’ i svi učesnici takve igre idu napolje. “
XS
SM
MD
LG