Dostupni linkovi

Opozicija upozorava na opasnost od građanskog rata


Više hiljada demonstranata i danas je, četvrti dan zaredom, usprkos hladnoći, na kijevskom Trgu nezavisnosti. Okupljenima se medju ostalim obratio i Leh Valesa. Bivši poljski predsjednik i lider sindikata Solidarnošč koji se nada sporazumnom rješenju problema okupljenima na centralnom trgu je rekao:

“Danas trebamo misliti na sutra, a za to sutra potrebno je vaša emocija energija koju ćete pretvoriti u konkretne programe. Ukrajini je potrebna ovakva vrsta emocije i nergije, da bi zauzela mjesto koje zaslužuje. Želim vam sve najbolje na putu do pobjede.”

I današnji summit Evropske unije i Rusije u Hagu protekao je u znaku ukrajinskih izbora. Obje su strane saglasne da političku krizu u Ukrajini treba riješiti mirnim putem. Medjutim za razliku od Kremlja, Evropska unija ne priznaje odluku Izborne komisije. Holandski premijer Jan Peter Balkenende:

“Ukrajinski izbori nisu održani u skladu sa medjunarodnim standardima , zbog čega ne možemo ni prihvatiti rezultate. Mi se vodimo nalazima OSCE-a.”

Vladimir Putin kaže kako će Rusija saradjivati sa svakim izabranim predsjednikom, te kako su rezultati ukrajinskih izbora potpuno jasni. Nakon susreta sa evropskim domaćinima Putin je na Press konferenciji kazao:

“Ja vjerujem da i moje kolege ovdje imaju isto mišljenje kao ja – postizbornu situaciju u Ukrajini treba riješiti na legalan način, na osnovima postojećih zakona, a to je svi prigovori moraju biti poslani na sud.

Ne bismo trebali u medjunarodnu praksu uvoditi ovakav način rješavanja sičnih problema - ulica umjesto prava.”

Putin je odbacio da je Rusija na bilo koji način utjecala na rezultate izbora.

Ranije danas on je poslao čestitku Janukoviču, u kojoj se navodi da su, citat "Sada stvoreni najpovoljniji uvjeti da se rusko-ukrajinsko strateško partnerstvo podigne na kvalitetniji novi nivo".

Opozicija, koja upozorava na opasnost od gradjanskog rata. pozvala je na gradjansku neposlušnost i opšti štrajk. Šef Juščenkove izborne kampanje najavio je blokadu autoputeva na zapadu i istoku zemlje, te blokadu sjeverne granice sa Poljskom i Rusijom. U gradu Lvivu u neograničeni štrajk su stupili nastavnici više od 100 škola. Učenici su do daljnjeg poslani na odmor. Studenti su u Kijevu zauzeli prvi sprat Ministarstva obrazovanja, zahtijevajući ostavku ministra Vasilija Kreminja.

Juščenko je Vrhovnom sudu uložio žalbu i zahtjev za poništenje izbora, a na Trgu nezavisnosti u Kijevu pozvao je vojsku da im se pridruže:

“Svi mi udišemo isti zrak, imamo istu zemlju, isti ustav. Svi smo gradjani Ukrajine. Prijatelji, vi i vaši oficiri odlučite se i pridružite nam se.”

Predsjednik ukrajinskog parlamenta sazvao je za sutra sastanak svih predsjednika poslaničkih klubova na raspravu o krizi u Ukrajini, a predsjednik Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope Peter Schieder pozvao je ukrajinsku Vladu i opoziciju da pronadju mirno rješenje postizborne političke krize.
XS
SM
MD
LG