Dostupni linkovi

Čiji je to predsjednik?


Dan državnosti BiH proslavlja se u Federaciji, a u RS-u je sasvim običan, radni dan. Građani kažu:

“Kakva država, takvi građani i praznici.”

Zajednički praznik mogao se prepoznati samo u uskom krugu gotovo srušenog Muzeja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Tamo su se, bez obzira na poruke političkih prvaka, okupili borci dva entiteta. U prigodnom govoru, u ime domaćina, Slavko Martić je poručio:

“Narodi BiH, u borbenom bratstvu s ostalim narodima Jugoslavije, izvojevali su u slavnoj i krvavoj borbi protiv fašističkog okupatora i njegovih pomagača svoju narodnu i demokratsku vlast.”

Veljko Droca, član boračke organizacije Federacije BiH:

“Dan koji nećemo nikada prestati slaviti zato što je on bio realan izraz političkog bića BiH.”

61 godina od zasjedanja ZAVNOBIH-a. Sarajevo, glavni grad BiH:

“Dan državnosti znači jedan veliki praznik naše države, kojeg svi, da je sreće, narodi u BiH bi trebali da osjećaju kao svoj i da ga slave.”

Banja Luka, RS:

“Nije to praznik uopšte.”

”25. novembar? Ne, ne, ne. To je bivši dan državnosti.”

Gračanica, Federacija:

“Znači nešto veliko. Ne mogu vam to opisati. Naše priznavanje same države BiH.”

Doboj, RS:

“Ne priznajem. Ne osjećam se uopšte da živim više u BiH.”

Gdje živite?

“U RS-u, Doboj.”

Za razliku od prethodnih godina, praznik državnosti se obilježava i u dijelovima BiH gdje su Hrvati većinsko stanovništvo. Tako, naprimjer, slavi Mostar na obje obale. Ali da je riječ o podijeljenom gradu svjedoče ove riječi našeg reportera:

“U dijelu grada većinski nastanjenom Bošnjacima istaknute su državne zastave i zastave Federacije BiH, dok ih u dijelu grada gdje većinski žive Hrvati nema.”

I u Livanjskom kantonu se praznuje, iako se to doznalo tek juče u poslijepodnevnim satima. Poslanici Stipo Gotovac i Ante Čolak:

“Najveći problem u ovoj zemlji što još ona nije država i mislim da rješavanjem tog pitanja rješavaju se i sva druga pitanja, pa između ostalih i ovo.”

“Čujem predsjednik države ga neće slaviti, pa nije mi jasno čija je to država, čiji je on predsjednik.”

Građani, ipak, najbolje određuju značaj današnjeg praznika:

“Dan državnosti, sve je to u redu, ali problem je što ga ne poštuju svi i što ga neće svi slaviti, a BiH je jedna država. Sad što imaju entiteti, kantoni, to nije da ja rješavam i odlučujem, ali žalosno je.”
XS
SM
MD
LG