Dostupni linkovi

Nastavlja se afera “Knjaz Miloš”


Iako predsednik Komisije za hartije od vrednosti Štimac zbog kolapsa i iznenadnog odlaska u bolnicu nije potpisao odluku o diskvalifikaciji “Danonea” i Divca, njeni preostali članovi su je potvrdili u sredu i tako doveli u pitanje odluku Agencije za privatizaciju da “Apurna” biti novi većinski vlasnik “Knjaz Miloša”, bez obzira što je po jednoj akciji ponudila 5.500 dinara manje nego londonski investicioni fond “FPP Balkan Limitid”. Član komisije Dušan Bajec kaže da je ključni momenat bio pokušaj Divčevog kuma, takođe košarkaške zvezde Predraga Danilovića, da nakon zaključenja ponuda obeća malim akcionarima dodatnih 3.500 dinara po akciji:

“Naš predsednik koji je trebalo da potpiše tu odluku, nažalost, imao je praktično kolaps i on je završio u bolnici i iskreno rečeno, nije mogao to da potpiše. Mi smo se danas sastali, znači dva dana kasnije, i ponovo smo se opredelili oko ovog rešenja. Dakle sa stanovišta Komisije za hartije od vrednosti ponuda preduzeća “Apurna” je ništavna. Snežana Divac kao predstavnik te firme “Apurna”, ona je dala zvaničnu izjavu akcionarima da će dobiti poklon od 3.500 dinara po akciji od Saše Danilovića. Moguće je napraviti vezu sa kretanjem na depo računu akcija jer je praktično odmah posle takve izjave došlo do masovnog prelaska od jednog pronuđača kod drugog ponuđača. Ako želimo da se predstavimo kao civilizovano društvo, kao normalno društvo, jedini način je bio da mi zaštitimo ovakvo tržište da ponuđači moraju imati iste uslove.”

Manjinski akcionari moći će da svoje akcije prodaju firmi “FPP Balkan Limitid” ili slovenačkoj kompaniji “Laško” od četvrtka u podne do nedelje u podne. Vicepremijer Srbije Miroljub Labus, koga poslanici opozicije optužuju da je favorizovao “Danone” i Divca, izjavio je ovim povodom da se radi o nezakonitoj odluci i da stranka G17 Plus nema razloga da ostane u Vladi ukoliko zakonitost u ovom postupku ne bude očuvana. “Odluka Komisije za hartije od vrednosti nije normalna”, kratak je komentar i ministra finansija Mlađana Dinkića, takođe visokog funkcionera G17 Plus:

“Nije normalno da se dan nakon završetka preuzimanja bilo šta donosi. Ako je trebalo reagovati, trebalo je reagovati znatno ranije.”

Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo tvrdi da je Komisija za hartije od vrednosti trebalo još ranije da diskvalifikuje londonski “FPP Balkan Limitid”, a zašto je Agencija za privatizaciju donela odluku da većinski paket “Knjaz Miloš” proda akcije francuskoj kompaniji objašnjava činjenicom da bi “Danone” ukupno platio stotinjak, a konkurentska firma svega šezdesetak miliona evra:

“Kod firme ‘Danon’ nema prekršaja. Ima prekršaja u aktivnostima jednog čoveka koji je uradio nešto u dobroj nameri ili ne, ali ja time ne želim da se bavim. Tim neka se bavi ko god treba”

Način na koji je vođena privatizacija “Knjaza Miloša” kritikovali su predstavnici svih opozicionih stranaka. Najglasniji u zahtevu da se po hitnom postupku raspravlja o ovoj temi bio je poslanik Socijalističke partije Srbije Milorad Vučelić:

“Država je izgubila preko deset miliona evra, mali akcionari takođe, a firma ‘Knjaz Miloš’ šet miliona. ‘Danone’ je bio favorizovan od samog početka, prihvaćena najniža ponuda, niz pritisaka, od kojih su neki rezultirali i bolestima kao što vidimo, itd. i poslanička grupa Socijalističke partije sigurno će inicirati anketni odbor Skupštine.”

Poslanik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta tvrdi da njena partija poseduje dokaze da su tokom vikenda pritisci u korist “Danonea” došli od strane potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa i kabineta premijera Koštunice:

“Posle toga se desilo to da smo ceo dan na BK televiziji gledali gospođu Divac, nemam pojma u kojoj ulozi, i očigledno je da je neko Vladi Divcu i ‘Danoneu’ rekao samo se ti pojavi mi ti garantujemo da ćeš ti biti većinski vlasnik ‘Knjaza Miloša’. Juče je uhapšena gospođa Rašeta. Verujte ne pretim, ali onaj ko se upustio u ovaj posao i ako ovo ovako ostane, biće za hapšenje.”
XS
SM
MD
LG