Dostupni linkovi

Balon neispunjenih obećanja


Simboličnim probijanjem balona neispunjenih obećanja od 1990. do danas, hrvatski učitelji i profesori poručili su vladi i saborskim zastupnicima da više ne žele biti zadnja svirala u podjeli novca iz državnog proračuna.

''Briga državu za obrazovanje i znanost.''

''Jadno, bijedno, tužno i žalosno za ovu državu.''

Umjesto sadašnjih četiri, prosvjetari traže 6,5 posto izdvajanja iz društvenog bruto proizvoda, veće plaće i bolji školski standard. Sidikalni čelnik tvrdi da sva ta pitanja hrvatska javnost razumije, jedino, prema njegovim riječima, ne razumiju u vladi, Saboru i dijelu medija.

''Simbioza politike i medija stvara jednu virtualnu Hrvatsku, potpuno drugačiju od stvarne. Stvarna Hrvatska je na trgovima, na roditeljskim sastancima. Ovdje je stvarna Hrvatska.''

Prosvjednici su na Markov trg stigli iz svih dijelova Hrvatske u dvadeset autobusa, noseći stotine istih transparenata u obliku zelene školske ploče i samo s jednim natpisom – Zapostavljena prosvjeta, nepokrenuta Hrvatska -, odgovor HDZ-ovoj vladi koja je prije godinu dana došla na vlast sa sloganom - Pokrenimo Hrvatsku. Više od dva sata, uz glazbu popularnih Kraljeva ulice, pjevali su, držali govore, te nulama i maksimalno jedinicama ocjenjivali vladu i saborske zastupnike koji su sve to vrijeme iza zatvorenih prozora raspravljali o proračunu za iduću godinu.

''Bez obzira što su prozori zatvoreni silno sam uvjerena da su nas čuli.''

''Čuli su nas i sakrili se da nas ne vide.''

''Vire iza zavjese.''

''Nije ovo kraj, još će nas čuti jer hrvatski profesor živi na rubu siromaštva i bijede. Mirovina će nam biti 1600 kuna. Nije samo učitelj u pitanju. U pitanju su i učenici koji zajedno sa nama borave u nikakvim uvjetima. Učenici sjede na potrganim stolicama za razderanim klupama, u razredima nisu vješalice pa su im kaputi i torbe na podu. Karte Hrvatske su prefarbane karte iz bivše države. Ni za to nema novaca. O čemu drugo da pričamo.''
XS
SM
MD
LG