Dostupni linkovi

Juščenko se proglasio pobednikom predsedničkih izbora


Odlazeći ukrajinski predsednik Leonid Kučma pozvao je u utorak veče sve strane na hitne pregovore o rešavanju krize posle drugog kruga predsedničkih izbora. On je istakao da je na delu politička farsa koja može imati nesagledive posledice, naveo je Kučma u saopštenju koje je pročitano na državnoj televiziji. Po njegovim rečima vlasti neće prve posegnuti za silom, ali da su spremne da "održe red i zakon". Opozicija saopštava da će prihvatiti razgovore iako Kučmino saopštenje tumači kao još jedan pokazatelj nespremnosti vlasti da prizna izbornu krađu. Dva člana Centralne izborne komisije podnela su ostavke, zatraživši od ovog tela da ne proglasi izborne rezultate validnim jer je kršena procedura. Izborna komisija je saopštila u ponedeljak preliminarne rezultate po kojima vodi aktuelni premijer Viktor Janukovič, inače proruski orijentisan, sa 3 odsto glasova ispred prozapadnog opozicionog kandidata Viktora Juščenka.

Istovremeno, nekoliko desetina hiljada demonstranata napravili su u utorak uveče kordon oko predsedničke palate u Kijevu. Jedan od lidera opozicije Julija Timošenko je pozvala demonstrante da ostanu, sve dok "Juščenko ne zauzme radno mesto". Jake specijalne snage, opremljene za rasturanje demonstracija, preprečile su ulaz u zgradu. Tokom dana Juščenkko je proglasio sebe pobednikom predsedničkih izbora u Ukrajini i u parlamentu položio zakletvu.

"Ja, Viktor Juščenko, kao izabrani predsednik voljom naroda preuzimam ovu visoku dužnost, svečano se obavezujući na vernost Ukrajini i kunem da ću štititi dobrobit moje zemlje i naroda".

Opozicija je zahtevala održavanje vanredne sednice parlamenta, kako bi se izglasalo nepoverenje Centralnoj izbornoj komisiji i poništili rezultati u oblastima u kojima aktuelni premijer Viktor Janukovič ima jak uticaj. Međutim, poslanici koji podržavaju Janukoviča nisu prisustvovali zasedanju pa nije bilo kvoruma za donošenje odluka.

Tokom rasprave Juščenko je istakao da zemlja ima samo dva izbora – da otpor "kriminalnoj vlasti" pruži ili parlament ili ulica, upozoravajući da je "Ukrajina na pragu gradjanskog sukoba". Predsednik parlamenta Vladimir Litvin je prekinuo sednicu, izjavivši da neće dozvoliti Juščenku da položi zakletvu u parlamentu.

Nakon što je Litvin napustio salu, Juščenko je pred svojim pristalicama ipak to učinio.

I dok se u Kijevu okupilo, kako javljaju svetske agencije, oko 200 hiljada pristalica prozapadno orijentisanog Juščenka, rudari iz Donjeckog basena u istočnoj Ukrajini, gde većina stanovništva govori ruski, upozoravaju da će i oni krenuti ka glavnom gradu da bi iskazali podrušku Janukoviču.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Markijan Lubkivskij rekao je da 150 ukrajinskih diplomata bezrezervno podržava podržava Viktora Juščenka.

Istovremeno, na međunarodnom planu dimplomatske varnice između Rusiej i Zapada oko situacije u Ukrajini.

Predsedavajući Evropske Unije, ministar inostranih poslova Holandije Bernar Bot saopštio je stav 25-torke da su na izborima kršena demokratska načela.

"Ozbiljno razmatramo rezultate ovih izbora za koje znamo da nisu održani u skladu sa međunarodnim standardima. Mere koje ćemo u ovoj fazi preduzeti podrazumevaju između ostalog kontakt sa vladom u Kijevu i ukrajinskim ambasadorima u državama Evropske Unije kojima će biti preneto da ne priznajemo rezultate izbora, jer smatramao da nisu bili regularni," rekao je Bot.

Rusko MIP je izrazilo "duboko žaljenje" zbog stava Evropske unije: "Ta izjava ne izaziva čuđenje, pošto je od početka, još u vreme prvog kruga propagirana jedina pozicija - ili pobeđuje opozicioni kandidat Viktor Juščenko, ili su izbori falsifikovani i nedemokratski. Pošto je izgubio, reakcija EU je bila očekivana", saopšteno je iz Moskve."

Ministarstvo je ocenilo da su izbori bili "demokratski, slobodni, transparentni, i naravno, legitimni", i da su građani imali potpunu mogućnost da slobodno izraze svoju volju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je primedbe OEBS-a ocenio kao "neumesne" pošto još nisu objavljeni rezultati.

On je kazao da "će OEBS, ukoliko ga neko i dalje bude koristio u političke svrhe, nastaviti da gubi svoj autoritet u svetu". Putin je poručio da je Ukrajina velika demokratska država i ne treba je učiti demokratiji".

I odlazeći predsednik Ukrajine Leonid Kučma je žestoko kritikovao stavove evropskih zvaničnika ističuči da time samo doprinose pogoršavanju situacije u zemlji. Pre toga holandiski premijer Jan Peter Balkenende pozvao je Kučmu da izrazi zabrinutost zbog kršenja izborne procedure.

Vašington je "duboko zabrinut" zbog optužbi za krađu glasova u Ukrajini, izjavila je portparol Bele kuće Kler Bušan.

SAD su pozvale ukrajinske vlasti da ne "ozvaniče rezultate izbora sve dok ne budu zaključene istrage o optubama za krađu" glasova. Američki Stejt department je izrazio zabrinutost zbog toga što je ruski predsednik Vladimir Putin priznao pobedu Vikotra Janukoviča još u ponedeljak iako se još ne znaju zvanični rezultati. Međutim, Putin je rekao da je samo čestitao jednom od učesnika izbora, ali da ne može da se izjasni o pobedniku sve dok ne budu saopšteni oficijelni rezultati. Američki senator Ričard Luger, koji je u nedelju kao posmatrač prisustvovao izborima u Ukrajini, rekao je da Evropljani, SAD i ostali u međunarodnoj zajednici još uvek imaju priliku da pomognu u smirivanju tenzija kako "vrlo loša situacija ne bi postala još gora".
XS
SM
MD
LG