Dostupni linkovi

MUP počinio ozbiljne propuste u slučaju S.Č.


Prema izvještaju specijalne Vladine komisije koja je više od godinu dana utvrdjivala okolnosti o postupanju policije u najpoznatijem seks-trafiking slučaju sa moldavskom državljankom SČ, policija je svojom pasivnošću i neprofesionalnošću u velikoj mjeri doprinijela stvaranju afere koju je crnogorska vlast, tvrdi tročlana komisija, pokušavala da sudski procesuira dok su, kaže se u ovom izvještaju pojedinci iz MUP-a, Sigurne ženske kuće, dijela opozicije i medija pokušavali da u domaćoj i medjunarodnoj javnosti stvore utisak da vlast nastoji da taj slučaj zataška.

U izvještaju, koji danas integralno prenosi podgorički dnevnik "Republika", a o kome bi uskoro trebalo da raspravlja i Vlada Crne Gore, SČ, ključni svjedok u seks-trafiking aferi, opisuje se kao "veoma labilna osoba, sklona ucjeni, koja je bila prisilno podvrgavana uticaju narkotika i kao takva je", tvrdi komisija "mogla bez posebnih napora biti zloupotrebljavana od strane odredjenih lica koja su za to imala interes".

U tom kontekstu, komisija navodi imena: smijenjenog ministra policije Andrije Jovićevića, aktuelnog pomoćnika za javnu bezbjednost Mića Orlandića, visokog policijskog funkcionera Milana Paunovića i Ljiljane Raičević, upravnice Sigurne ženske kuće, u čijem je skloništu moldavska državljanka bila smještena tokom boravka u Crnoj Gori.

U izvještaju specijalne vladine komisije koju su činili beogradski profesor Živojin Aleksić, bivši policijski funkcioner Dragan Ćulafić i podgorički advokat Ratko Roganović, decidno se navodi da je “Ministar Jovićević, sa svojim najbližim saradnicima davao podstrek za vodjenje ove afere sa motivom koji najviše liči na karijerizam i političke ambicije. Posebnu odlučujuću ulogu imali su Jovićević, Orlandić, Paunović i Ljiljana Raičević i dobrim dijelom medjunarodni faktor. Ostala sluzbena lica uglavnom su imala ulogu poslušnih izvršilaca naredjenja svojih pretpostavljenih".

Policiji se u izvještaju posebno zamjera što nije zaštitila S.Č. od osoba koje su je mogle instruirati. U prilog toj ocjeni navodi se da je policija prilikom saslušanja SČ mimo zakona dozvolila prisustvo upravnice SŽK Ljiljane Raičević koja je, kako se tvrdi, moldavskoj državljanki više puta sugerisala da govori o stvarima o kojima svjedokinja nije željela da priča. Ljiljana Raičević kaže da je svoju štićenicu jedino savjetovala da govori istinu:

"Komisija je formirana sa ciljem očuvanja lika i djela Mila Djukanovića. Niko samnom nije razgovarao. Ja sam vidjela da mi preveliku moć daju. Ja je nemam. Ima, naravno stvari koje bih mogla da kažem, ali zašto nijesu došli da samnom razgovaraju, to je indikativno. Mogu samo da kažem, da smo joj davali instrukcije kad je išla na sud, a to je jedna jedina rečenica – Svetlana, govori istinu."

U izvještaju se takodje posebno komentariše rad nekadašnjeg šefa policijskog antitrafiking tima Milana Paunovića, koji je, kako tvrdi komisija, u više navrata sa sumnjivim motivima boravio u skoništu u kome se nalazila svjedokinja SČ.

"Zbog toga postoji sumnja da je Paunović mogao instruirati ili sugerisati oštećenoj S.Č. činjenice i okolnosti o kojima ona, do tada, nije govorila, niti na njih ukazivala", navodi se u Izvještaju.

Milan Paunović bivši šef antitrafiking tima, a aktuelni načelnik uprave za granice danas nije bio dostupan. Na naš poziv odgovorio je jedino bivši ministar policije Andrija Jovićević koji se trenutno nalazi u inostranstvu i koji nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da nece komentarisati navode specijalne komisije dok taj dokument ne bude zvanično usvojen na Vladi Crne Gore. Nedostupan je bio i aktulni pomoćnik ministra policije Mićo Orlandić inače visoki funkcioner vladajuće SDP. Izvještaj nijesu željele da komentarišu ni njegove partijske kolege, uz ocjenu da je indikativno što je izvještaj vladine komisije, na koji se dugo čekalo, objavljen samo dan nakon što je opštinski odbor SDP-a u Baru na čelu sa Orlandićem zvanično zatražio smjenu gradonačelnice Anke Vojvodić koju podržava DPS. U SDP smatraju indikativnim i to što je taj dokument objavljen istog dana kada je u Skupštini počela rasprava o Deklaraciji o zaštiti rijeke Tare koju SDP podržava, za razliku od većeg koalicionog partnera DPS-a.

Podsjetimo, afera SČ je objelodanjena krajem 2002. godine, a nakon višemjesečne istrage o navodnoj preprodaji, seksualnom zlostavljanju i prisliljavanju na prostituciju Moldavke SČ, osnovni tužilac u Podgorici, Zoran Radonjić nije podigao optužnicu protiv četvorice osumnjičenih u ovome slučaju, uklučujući i zamjenika Državnog tužioca Zorana Piperovića, pod izgovorom nedostatka dokaza. Ta odluka tužioca naišla je na oštre ktritike relevantnih medjunarodnih organizacija, crnogorske opozicije i nevladinog sektora koji su optužili crnogorske vlasti za pokušaj zataškavanja afere zbog navodne umiješanosti visokih državnih funkcionera. Iako su OEBS i Savjet Evrope preporučili Vladi Crne Gore da se razmotre mogućnosti za ponovno pokretanje ovog slučaja što do danas nije učinjeno. Moldavska državljanka se trenutno nalazi u trećoj zemlji, a predmet SČ je u nadležnosti državnog tužioca Vesne Medenice koja već mjesecima nije obavijestila javnost o eventualnim pomacima u vezi sa tim slucajem.
XS
SM
MD
LG