Dostupni linkovi

Ko je vlasnik Knjaza Miloša?


Komisija za hartije od vrednosti juče je odlučila da dikvalifikuje ponudu kompanije Danon i Vlade Divca ali je u toku pisanja tog rešenja telefonirao potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus i zabranio takvu odluku i rešenje nije potpisano, rekao je predstavnik FPP Balkan Limitida u Beogradu Srđan Muškatirović, na konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima, predsednik Komisije Milko Štimac, sinoć je navodno hitno prebačen u Urgentni centar pošto mu je pozlilo posle pritisaka koje je pretrpeo.

“Ali se naravno postavlja i pitanje štete koja je takvim ponašanjem, činjenjem to jest nečinjenjem u ovom slučaju naneta drugim učesnicima u ovom postupku koji su doneli novac u zemlju, platili takse koje nisu male na ovolika sredstva, očekujući u najmanju ruku pošten tretman od strane države i regulatornog tela.”

Sličnu tvrdnju iznosi i Aleksandar Vlahović, bivši ministar privrede, za čijeg je mandata počela priča o Divcu kao kupcu akcija Knjaza Miloša.

“Posebno zamešateljstvo se dešavalo juče u Komisiji za hartije od vrednosti koja je najpre zasedala pa donela jednu odluku, pa su onda usledili prema informaciji koje sam mogao da vidim u medijima pritisci od strane nekih ljudi koji se nalaze u Vladi Srbije što je potpuno nedopustivo jer Komisija za hartije od vrednosti je potpuno nezavisna institucija.”

Ako svaki akcionar može, ukoliko želi, da proda svoje akcije jeftinije i izgubi novac, država to ne sme da čini, a ona se upravo odlučila za najlošiju ponudu, tvrdi Dragijana Radonjić, broker FPP Balkan Limitida.

“To što gube akcionari, zaista svaki akcionari ima pravo da se odluči i to je njegova pojedinačna dobrovoljna odluka koju mora da donese. To što gubi država je nešto što sve nas tretira. Država neprihvatanjem naše ponude direktno gubi 10,77 miliona eura. Možda je zaista našoj državi ili to mali iznos ili joj možda ne trebaju. Ne znam da li je država previdela da je to 1,77 miliona i plus još jedan element koji država gubi a to je, svi akcionari plaćaju porez na kapitalnu dobit. Taj porez u našoj ponudi za državu daje 1,7 miliona eura. Znači to nije više 10,77 miliona, nego je to već 12,5.”

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus tvrdi da ovo nije tačna računica jer je Apurna htela da otkupi sve akcije, doduše po nižoj ceni, dok je FPP davao višu cenu ali za manji procenat akcija tako da u ukupnom zbiru njihova ponuda nije bolja. Osim toga, ovaj fond nije ponudio da naknadno otkupi sve akcije.

“U zvaničnoj ponudi put opcija nigde nije stajala, nego je naknadno rečeno mi ćemo još sve da otkupimo. Po kojoj ceni - po 23.000. Kada – za naredne dve godine. Jeste li dali garanciju – nismo. To se ne važi. Ja mogu da obećam da ću kupiti sve, po 50 miliona za jednu akciju i da ne dam garanciju i nikom ništa. Prema tome, to je bila lažna ponuda.”

Iako se nadležne institucije nisu oglasile ni zvanično ni nezvanično, ministar finansija Mlađan Dinkić već očekuje uplatu od pobednika, kompanije Apurna.

“Prema sadašnjem zakonu čini se da je izvesno da je Danon novi vlasnik Knjaza Miloša. Mi očekujemo ovih dana uplatu oko 34 miliona evra na račun budžeta Republike Srbije što je učešće od 40 posto Republike koje smo mi prodali.”

Vlahović pak ne isključuje mogućnost da Skupština Srbije formira anketni odbor za slučaj Knjaza Miloša.

“Anketni odbor se osniva onda kada državni organi ne funkcionišu. Ja očekujem da će koliko danas, sutra najkasnije, i Agencija za privatizaciju izaći i dati odgovor na sva pitanja koja javnost itekako interesuju. Isto tako očekujem da će Komisija za hartije od vrednosti konačno prekinuti ćutanje i reći šta se to zapravo juče dešavalo, ko je vršio pritisak na Komisiju za hartije od vrednosti.”
XS
SM
MD
LG