Dostupni linkovi

Masovni protesti u Kijevu zbog izborne prevare


Ukrajinske snage sigurnosti večeras su upozorile organizatore prosvjeda da će " slomiti svaki oblik nezakonja, brzo i odlučno". Priopćenje su potpisali glavni tužilac, ministarstvo unutarnjih poslova i sigurnosne službe.

Od ranih jutranjih sati, više desetaka tisuća gradjana, a po nekim procjenama i oko sto tisuća, ih se nalaze na središnjem gradskom trgu u Kijevu i prosvjeduju zbog izborne prevare u jučerašnjem drugom krugu predsjedničkih izbora.

Kandidat vlade, proruski orijentiran premijer Viktor Yanukovych, prema izvještaju Središnje izborne komisije je pobijedio. Predsjednik komisije Serhiy Kiavlov

"Viktor Yanukovych osvojio je 49.42 posto glasova. Viktor Yuschchenko 46,7 posto glasova".

Lider opozicijske "Naše Ukrajine" Viktor Yuschchenko, koji je takodjer proglasio svoju pobjedu, pozvao je parlament da se izjasni o radu izborne komisije.

"Zajedno smo pobijedili. Ukrajinski narod je pobijedio.To je činjenica. Ne govorim na temelju nekih prognoza, već na temelju volje naroda. Mi smo pobijedili i točka".

Gradsko vijeća Kijeva poslijepodne je izrazilo nepovjerenje rezultatima koje je objavila Izborna komisija i zatražilo od parlamenta da ne prizna izborne rezultate. Prethodno su, i jedan od najznačajnijih gradova na zapadu Ukrajine, Lvov, ali i još dva grada, priznali pobjedu lidera opozicije Viktora Yuschchenka izražavajući takodjer sumnju u podatke izborne komisije. I Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju je priopćila da je u drugom krugu predsjedničkih izbora zabilježen velik broj nepravilnosti.

Nizozemski šef diplomacije Bernard Bot, čija zemlja predsjeda Unijom takodjer je upozorio na kršenje međunarodnih standarda, te pozvao i vlast i opoziciju da se suzdrže od nasilja.

Večeras se oglasio i State Department. Zamjenik glasnogovornika Adam Ereli:

" Nikoga ne preferiramo. Na ove izbore gledamo kao i na svake druge, a to je da narod Ukrajine ima slobodno pravo izabrati svoga idućega predsjednika. Ove optužbe o kršenju tih prava, pokazuju da taj proces nije poštovan".

Istodobno promatrači iz Zajednice nezavisnih država tvrde da su izbori bili legitimni i da su zadovoljili međunarodne standarde. Ruski predsjednik Putin je već i čestitao Yanukovichu na pobjedi.
I dok lider opozicije poziva građane iz cijele Ukrajine da se pridruže prosvjednicima, i tisuće Yanukovichevih pristaša, u pratnji policije, stiže iz istočnih, proruskih dijelova Ukrajine u Kijev.

Yanukovych i njegov mentor, odlazeći predsjednik Leonid Kuchma, još su jučer optužili opoziciju da revolucijom želi zbaciti vladu.
XS
SM
MD
LG