Dostupni linkovi

Bez nezavisnosti Kosovo ne može u Evropu


Adem Demaći, “kosovski Mandela”, koji je u Titovoj Jugoslaviji za svoja ubjeđenja robijao trideset godina, osnivač kosovskog Odbora za odbranu ljudskih prava i sloboda, politički čelnik Oslobodilačke vojske Kosova i jedan je od najuglednijih kosovskih intelektualaca, bio je gost našeg programa Online.

RSE: Gospodine Demaci, juce je postignut dogovor o koaliciji izmedju LDK i AAK. Danas je u novinama to nazvano izdajom sa jedne strane, sa druge strane analiticari procenjuju da se radi o istorijskom pomirenju unutar albanskog naroda. Kako vi gledate na ovu koaliciju?

DEMACI: Ja mislim da tu ne treba upotrebiti zestoke, krupne reci. To je jedna igra, politicka igra, politika je interes. LDK (DSK) nije mogao da izvuce vecinu glasova da bi sama stvorila vlast i baci sve ove druge u opoziciju, morao je da bira jednog od dva partnera. Oni su izabrali Haradinaja jer su mislili da ima manje glasova, bice ovisniji od njih, tu ce da budu i ove manjinske partije, manjinski poslanici, uspece da skrpi jednu poziciju. S druge strane nehotice je ostala jedna isto tako jaka opozicija, jer trideset poslanika PDK, sedam Vetonovih poslanika, 37 poslanika, jos neke partije koje nece uci u koaliciju sa LDK. Ali ipak igra ce biti zanimljiva, ipak cemo neke stvari doznati bolje, jer opozicija ce morati da govori u toj Skupstini, jer ce pokusati da obori tu poziciju. Ja mislim da i Kosovo a i svetska javnost ce imati koristi od toga jer cemo saznati mnoge stvari koje su do sada bacene pod tepih, opozicija ce morati da bude vrlo vredna, aktivna kako bi opravdala sebe i kritikuje poziciju. Isto tako ce i pozicija morati da radi malo pametnije, da bude aktivnija da bi izbegla kritike i da ih tako nazovem demaskiranja od strane opozicije. Mislim, sve u svemu u ovom politickom siromastvu koje vlada ovde na Kosovu ja mislim da ce pojaviti jedno poboljsanje, jedan zamah i bice nekih pokusaja na pocetku. Videcemo koliko ce biti u stanju ta pozicija, istovremeno ja verujem da je Thaqi covek koji ima energiju, ja verujem da gospodin Surroi isto tako ima vestinu, on je vrlo vest, vrlo veliki majstor tako da smo pukim slucajem dosli, do smo dobili jednu vrednu poziciju i isto tako jednu vrednu opoziciju. Ostaje da se vidi hoce li gospodin Haradinaj biti dobar premijer ili nece, hoce li UNMIK i Hag da dirne u ovaj razvoj, jer Hag ima moguvnosti da dirne u to i da smeta pokusaj stvaranja te koalicije, znaci sve stvari ovise od spoljnih faktora, a najmanje od tih unutrasnjih faktora.

Pojavice se neke male nada da ce se nesto pokrenuti i ja mislim da je ovo bilo najoptimalnije resenje za situaciju u kojoj smo mi danas.

RSE: Vi ste u odgovorima nasim slusalaocima ocenili da je preduslov svemu, resavanju mnogobrojnih problema ali i medjusobnih odnosa nezavisnost Kosova. Kaji su vam argumenti za taj stav?

DEMACI: Najglavniji argument je da se bez slobode i nezavisnosti nece pokrenuti ni jedan proces ovde. Ovde imamo sto problema, ali sve se koci kada dodje do pitanja nezavisnosti. Mi na primer, ne mozemo saradjivati ekonomski i financijski sa svetom, jer svi kazu vi niste drzava i nema ko da garantira za neke investicije ovde. Mi nemamo pristupa u nasim financijama, u nasoj ekonomije, mi ne mozemo cak da odredimo ni nacin glasanja, nama to drugi namecu zatvorene liste, na primer, a zatvorene liste to je propast, to nema veze sa demokratijom, jer onaj ko je stvorio da moze Rugova da izabere poslanike svoje stranke, koje ce narod morati da bira, znaci narod je onemogucen da bira ljude koje on smatra da treba da bira, da su odani Kosovu, koji ce se zrtvovati za interese Kosova itd. Znaci, ima sijaset razloga, argumenata koji traze, zahtevaju i vode ka tome da se mora prvo stvoriti drzava, kakva takva, mada ja nema nekih iluzija da posle stvaranje nezavisne drzave da cemo resiti sve probleme za jedan dan, ali cemo otvoriti process za resavanje svih drugih problema koji izviru iz nedostatka prave pravcate drzave. To je razlog zasto ja to trazim i razlog je da jednom za uvek resimo sve smicalice, nesprazume i resimo sve te izvore kriza koje je Balkan i ovo podrucje bilo odvajkada i da stvorimo jednu mirnu situaciju u kojoj cemo moci da zivimo i mi kao Albanci, zajedno sa manjinama koje zive i koje ce odluciti da zive sa nama, kao i da vodimo dobrosusedske odnose sa svim narodima koji nas okruzuju. Istovremeno da pocnemo da se spremamo da i mi idemo u Evropu. Bez nezavisnog Kosova ne moze se zamisliti odlazak u Evropu.

RSE: Kako gledate na standarde koje je medjunarodna zajednica uspostavila na Kosovu i koji su preduslov za pocetak razgovora o konacnom statsu Kosova?

DEMACI: Te standarde ima puno drzava u Evropi koje ih nemaju ispunjene. Ti standardi su odlicna stvar, tome treba da stremi svaka drzava, svaki narod, svako drustvo, jer u tim standardima nema nicega loseg, sigurnost, sloboda kretanja, razvoj. Medjutim, ovako kako je Kosovo danas ono nema instrumente da postigne te zadatke. Ti standardi su tu postavljeni i najavljeni kako bi se vrsio pritisak na Albance i eventualno da se otvori da se dozvoli mogucnost ostarivanja drugog srpskog projekta, da se stvore uslovi za podelu Kosova. Zato se ja zalazem da je jedino resenje drzava i to je zadobrobit ne samo Albanaca vec za sve narode koji nas okruzuju, jer druge nema. Svet i zivot vodi ka nezavisnosti, ka napredku, a svako porobljavanje to je nazadovanje i to je ometanje tog napredka.

RSE: U Vasoj aktivnosti, politickoj i opstoj veoma znacajno mesto zauzimaju ljudska prava i slobode. Mislite li da na Kosovu pametnom politkom i konkretnim aktivnosti moguce pomiriti interese i Srba i Albanaca?

DEMACI: U to sam ja ubedjen, jer sve ove zadjevice, sve ove probleme koje smo imali mi do sada sve je to vestacki nametnuto. Svi narodi i svi ljudi su dobri ljudi. Nema losih naroda. Ja se ne slazem sa onim Albancima koji kazu nema dobrog Srbina, svi su losi. Ja sam taj koji veruje u coveka i mislim da ako se stvaraju ljudski odnosi zajednickog zivota na bazi ravnopravnosti, bez nametanja, sile i sta ja znam moguce je da se to stvori i to je je obaveza nasa i mislim da ce doci vreme da svet veruje u to da se moze to stvoriti.
XS
SM
MD
LG