Dostupni linkovi

Oslobađajuća presuda za Makinu grupu nije iznenađenje


Pre dve godine tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović o Maki i njegovoj grupi je govorio:

“Za Maku ima indicija da mu je uža specijalnost likvidacija pripadnika ovog ministarstva. ”

Ako je suditi po odluci Sudskog veća na čelu sa sudijom Zoranom Tatalovićem, sve je ostalo na indicijama. Trojica pripadnika Makine grupe Nikola Maljković, Dragan Ilić Limar i Vladimir Jakšić posle više od dve godine provedene u zatvoru oslobođeni su optužbi za ubistvo Buhe, ali su osuđeni zbog nelegalnog posedovanja oružja. Sud je odlučio da za ubistvo nema dokaza. Bivši ministar pravde Vladan Batić ne osvrće se na apele stručne javnosti da se sudska odluka ne dovodi u pitanje kako se ne bi urušavao ionako slab ugled pravosuđa.

“Taj pokušaj je da se zapuše usta javnosti, pa to smo imali kod slučaja Bagzi. ”

Dejan Milenković Bagzi uhapšen je pa istog dana pušten nakon jednog od neuspelih pokušaja atentata na pokojnog Zorana Đinđića, pre onog fatalnog iz marta 2003. godine.

“Kad sam ja takođe tada prokomentarisao takvu odluku kojom je čovek pušten iz pritvora, celokupna tada pravosudna javnost drvljem i kamenjem se obrušila na mene. Kamo puste sreće da nije bilo tako, verovatno bi Zoran Đinđić danas bio živ”, navodi ministar pravde iz vremena kada su uhapšeni pripadnici Makine grupe.

Vladan Batić zaključuje da ga odluka o njihovom oslobađanju ne iznenađuje, a zbog ranijih odluka sudije Tatalovića, koje su takođe bile predmet raspravi.

“Gospodin Tatalović je poznat kao čovek koji je svojevremeno pogrešnom primenom Zakona o krivičnom postupku pustio iz pritvora osam okorelih ubica, pa utoliko me nije ovo što se sad dogodilo, imajući u vidu ko je predsednik Sudskog veća, mnogo ne iznenađuje.”

Nasuprot ovome, sudija Omer Hadžiomerović, član Društva sudija Srbije, upozorava da javnost mora da ima u vidu da sud sudi samo na raspoloživim spisima, kao i da će prvostepena odluka verovatno biti predmet žalbe.

“Pošto se u javnosti vrlo često očekuje da sudski postupak rasvetli neki događaj u celosti, javnost mora da zna da ishod sudskog postupka jeste samo da utvrdi da li su lica koja su otpužena da su izvršila to delo to učinila, odnosno da li postoje dokazi da su oni to učinili ili ne. Dakle, sudski postupak ne rasvetljava događaj u celini, on ga rasvetljava samo u onom delu u kome je optužnica bila usmerena.”

Pitanje je koliko su kriminalne grupe imale i imaju upliv u srpsku politiku i pravosuđe i posle oslobađanja pripadnika Makine grupe ostaje bez odgovora, ali i dalje aktuelno. Policijski ekspert Budimir Babović navodi da strah te vrste nije nov, ali je poslednjim događajima koji nisu potpuno rasvetljeni uvećan.

“Kao što je predaja Legije i sada ova presuda zaista nije nešto izmišljeno, ali ne mora da znači ni da je taj strah onovan na činjenicama. S obzirom da se radi o ubistvu, ja ne mogu da pretpostavim da je na osnovu nekakvog dogovora između optuženih i pravosuđa ili vlasti maltene oslobađajuća presuda. Kad se radi o ubistvu to bi bilo krajnje neobično.”

Podsećamo, general Boško Buha ubijen je juna 2002. godine na parkingu ispred hotela “Jugoslavija” u Novom Beogradu.
XS
SM
MD
LG