Dostupni linkovi

Labusov predlog bez šansi


Inicijativu potpredsednika srpske vlade Miroljuba Labusa koja je iznenadila opoziciju ali i koordinacione partnere i G17 Plus u Vladi Srbije obrazložio je predsednik Poslaničkog kluba stranke u republičkom parlamentu Miloljub Albijanić. On kaže da se G17 Plus zalaže za zajednički dogovor Srbije i Crne Gore jer su reakcije međunarodne zajednice usmerene ka priznanju onoga oko čega se sporazumeju Beograd i Podgorica.

“Izjava koju je dao gospodin Labus kaže da je najbolje ili najrealnije rešenje da se odlože izbori za državnu zajednicu za godinu dana, da dve republike održe referendume, i da se ljudi izjasne za kakvu zajednicu ili samostalno želimo da živimo. To je najbolje u ovom trenutku, sve drugo može da dovede do komplikacije sadašnje situacije. Znači da u jednoj republici bude na jedan način, u drugoj na drugi, ili prosto da dođe do krize koja nam nije potrebna. ”

Među koalicionim partnerima G17 Plus inicijativa potpredsednika Vlade Labusa ne nailazi na razumevanje. Nosilac koalicije Demokratska stranka Srbije ostaje čvrsto na stanovištu da se Beogradska povelja mora poštovati, ističe visoki funkcioner ove stranke Dušan Proroković.

“Vlada Republike Srbije je uputila Predlog izmena i dopuna Zakona o izboru saveznih poslanika republičkoj skupštini koji će, mislim, u decembru mesecu biti razmatran i usvojen. I taj zakon je potpuno u saglasnosti sa Ustavnom poveljom, dakle izbora će već na proleće biti, a o ljudima koji Ustavnu povelju ne žele da priznaju i ne žele da sprovode u delo, mislim da treba da se izjasni sud Srbije i Crne Gore.”

Po rečima Dušana Petrovića, predsednička Poslaničkog kluba opozicione Demokratske stranke, za ovu partiju prihvatljivo je svako rešenje iza koga stoji Evropska unija.

“Ukoliko Brisel pošalje određeni signal da bi Crna Gora mogla da odstupi ponešto od Ustavne povelje, Demokratska stranka smatra da to ne ugrožava samo postojanje državne zajednice zbog toga što je Evropska unija garant Beogradskog sporazuma, ali Demokratska stranka stoji na stanovištu da ne postoji ni jedan jedini razlog da izbori koji bi trebalo da se odigraju u februaru mesecu 2004. godine, za srpski deo saziva parlamenta državne zajednice ne budu održani. Vlada je pre nekoliko dana podnela Predlog zakona o izboru poslanika i ja sam to protumačio kao jasan signal političke volje da se izbori organizuju baš onako kako je to Poveljom i propisano, dakle u februaru najkasnije 2005. godine.”

* * * * *

Povodom jučerašnje izjave potpredsjednika srpske Vlade Miroljuba Labusa da bi najbolje rješenje bilo da se parlamentu državne zajednice produži mandat na još godinu dana, nakon čega bi se održali referendumi u državama članicama o njihovom statusu, crnogorska opozicija odbacila mogućnost takvog koncepta. I ta inicijativa je ocijenjena neprihvatljivom, jer je u suprotnosti sa odredbama Ustavne povelje.


Za crnogorsku opoziciju je apsolutno neprihvatljiv stav o produženju mandata Skupštini državne zajednice, kako bi se nakon toga održali referendumi o državnom statusu članica sadašnje državne zajednice. Prema riječima potpredsjednika Socijalističke narodne partije Zorana Žižića, izjava Miroljuba Labusa, potpredsjednika srpske Vlade je u direktnoj suprotnosti od onoga što je Labus parafirao potpisivanjem Beogradskog sporazuma:

''Do toga apsolutno ne može doći. Za to su potrebne saglasnosti svih strana koje bi izmijenili Beogradski sporazum jednostranom izjavom gospodina Labusa. Ništa ne može učinjeti to što gospodin Labus kaže. To predstavlja njegovo mišljenje, ali je daleko od mogućnosti realizacije nečeg takvog''.

Lider Narodne stranke Dragan Šoć smatra da koalicioni partneri na vlasti u Srbiji i srpska Vlada neće prihvatiti Labusov stav o produženju mandata sadašnjem sastavu parlamentu državne zajednice, jer je srpska Vlada već postigla konsenzus po pitanju neposrednih izbora za parlament državne zajednice i Predlog zakona o tome uputila Skupštini:

''Ja, naravno, očekujem da se vladajuća struktura u Crnoj Gori uhvati za tu izjavu, ali, takođe, očekujem da će oni ipak morati da se konačno izjasne da li će poštovati Ustavnu povelju, odnosno, da li će sami uraditi ono što je Vlada Srbije uradila, podnijeti Predlog zakona o neposrednim izborima. Ako to ne urade, mislim da im Labus neće puno pomoći i da će oni vrlo brzo postati otvoreni faktor nestabilnosti ne samo u Crnoj Gori, nego i šire na Balkanu''.

Konstatujući da je na Vladi Crne Gore da saopšti da li je za održavanje neposrednih izbora za parlament zajednice, odnosno, za poštovanje Ustavne povelje, Šoć smatra da bez dogovora o tome dio opozicije nije trebalo da se vraća u parlament:

''I dalje smatramo da je SNP napravio krupnu grešku što nije svoj povratak u parlament uslovio prethodnim dogovorom o Zakonu o neposrednim izborima. Dogovorom koji bi podrazumijevao jedan konsenzus o izbornom zakonu kakav smo do sada postizali kada se radi o republičkom izbornom zakonodavstvu''.

Stav Miroljuba Labusa o produženju mandata zajedničkoj Skupštini za Srpsku narodnu stranku predstavlja politički stav ubjedljive manjine u Srbiji i koji nije relevantan. Andrija Mandić:

''U razgovoru koji sam imao prije četiri dana sa rukovodstvima Demokratske stranke Borisa Tadića i Srpske radikalne stranke potvrđena je spremnost tih stranaka da u srbijanskom parlamentu podrže Zakon o neposrednim izborima. Srbijanska opozicija podržaće predlog Vlade ili će njihovi poslanički klubovi inicirati sami taj Predlog zakona. Kada se sve to sabere vidjeće se da u Srbiji postoji pet šestina ukupnog broja poslanika ili preko devedeset odsto građana Srbije koji poštuju Ustavnu povelju, jer žele državnu zajednicu Srbija i Crna Gora.

Iz vladajuće koalicije u Crnoj Gori su juče odmah reagovali, pošto je Labus saopštio stav o produženju mandata i ocijenili ga prihvatljivim, jer je najprije potrebno razriješiti dileme oko državno pravnog statusa. Predsjedik Vlade Milo Đukanović:

''Mi smo predložili da to uradimo kroz proceduru posrednih izbora, a jednako tako prihvatljivo nam je i da produžimo mandat postojećem parlamentu za još godinu dana da se kroz dogovor dvije države ili kroz referendum razriješi pitanje državno pravnog statusa, a odmah nakon toga potpuno je logično da treba održati izbore''.
XS
SM
MD
LG