Dostupni linkovi

Petersen se neće mešati u izbor premijera


Predsednik Alijanse Haradinaj je nakon razgovora sa sefom UNMIKa izjavio da sporazum o koalicionoj vladi predstavlja dogovor izmedju partija i da je to bio izbor glasaca. Jesen Petersen je rekao kako treba da saslusa detalje sporazuma, te je Rugovi i Haradinaju porucio da odrede dobre ministre, s obzirom da ce se naredne godine procenjivati standardi, sto je kako je ocenio od velike vaznosti za buducnost Kosova.

Sef UNMIKa je rekao da se on nece mesati u sporazum kao ni u predlog kandidata za premijera:

“Ukoliko bih rekao ne ovom kandidatu, to znaci da bih rekao ne demokratiji”, rekao je Jesen Petersen, isticuci da je na partijama da sada sprovedu sporazum.

U medjuvremenu Ibrahim Rugova, predsednik Kosova i lider Demokratskog saveza, je izrazio uverenje u brzo formiranje novih institucija, te da Kosovo ide u pravcu formiranja nezavisne drzave:

“Ja sam insistirao da se sto pre prizna nezavisnost Kosova i sa sefom UNMIKa sam razgovarao i o sto brzem formiranju institucija”, kaze Rugova.

Ramus Haradinaj, je i zvanicno potvrdio da je kandidat za premijera Kosova. Haradinaj je rekao da ga ocekuje posao na izradi programa vlade:

“Ceka nas veliki posao a imamo malo vremena na planu ispunjenja standarda za Kosovo. Obecao sam sefu Unmika da smo svesni i da nemamo iluzije da su pred nama laki poslovi, ali postici cemo rezultate u saradnji sa svima na Kosovu”, kaze Haradinaj.

U medjuvremenu, Demokratska partija Kosova, Hasima Tacija, koja prelazi u opoziciju, je u pismenoj reakciji, ocenila kako ce koalicioni dogovor izmedju Demokratskog saveza i Alijanse biti neodrziv i neefektivan.

Sef UNMIKa, Soren Jesen Petersen je o koalicionom dogovoru razgovarao i sa sefovima Kancelarija pet zapadnih zemalja, ali nakon tog susreta zvanicnici nisu zeleli da daju izjave za novinare.
XS
SM
MD
LG