Dostupni linkovi

Oslobođena Makina grupa


Željko Maksimović Maka, koji je u optužnici naveden kao vođa grupe koja je 10. juna 2002. ubila policijskog generala Boška Buhu, Nikola Maljković koji je optužen kao neposredni izvršilac ubistva, kao i optuženi Dragan Ilić Limar i Vladimir Jakšić, oslobođeni su optužbi za Buhino ubistvo, terorizam i udruživanje radi neprijateljske delatnosti. Sudija je Maksimovića, koji je bio u bekstvu, oslobodio i optužbe da je organizovao bandu koja je imala nameru da ubije srpskog premijera Zorana Đinđića i druge istaknute političare i naložio da se protiv njega ukine međunarodna poternica. Zbog neovlašćenog posedovanja oružja Dragan Ilić osuđen je na četiri godine zatvora, Nikola Maljković na tri i po, Vladimir Jakšić na godinu, dok je optuženi Dragan Alijević, zbog uzimanja oružja iz magacina državne bezbednosti osuđen na godinu dana, a njegov šef Goran Rajičić uslovnom kaznom od deset meseci, zbog nesavesnog rada u službi. Sud je doneo odluku da se Maljković, Ilić i Jakšić odmah puste iz pritvora u kom su se nalazili od kraja 2002. godine.

U obrazloženju presude, predsednik sudskog veća Zoran Tatalović rekao je da nije bilo dokaza za sumnje da su optuženi izvršili najteža krivična dela koja su im stavljena na teret, tako da je sud odlučio da ih oslobodi krivice, što je rodbina optuženih propratila aplauzom.

Branislav Maljković, otac Nikole Maljkovića, za naš program je rekao:

“Svaka čast sudu. To je sve što imam da kažem. Sudskom veću koje nijednog jedinog momenta nije bilo ni na jednoj ni na drugoj strani. Krajnje časno i dostojanstveno.”

Borivoje Borović, advokat Nikole Maljkovića:

“Naravno da smo veoma zadovoljni. Srpsko pravosuđe se oslobađa. Ne želimo da pokažemo neki poseban trijumf jer suviše je, agonija porodica okrivljenih je trajala skoro tri godine. Očekujem da više nikad tužilaštvo neće birati ljude koji su potpuno suprotno zakonu podigli optužnicu, jer doveli su su u vrlo neprijatnu situaciju bili i sam Specijalni sud.”

Stevan Protić, advokat prvooptuženog Željka Maksimovića:

“Ja mislim da su se sad stekli uslovi da taj čovek se vrati kući. Inače samo suđenje doživljavam kao trijum primene zakona na osnovu raspoloživih dokaza.”

Optuženi su na suđenju tvrdili da im je ubistvo Boška Buhe podmetnula zemunska kriminalna grupa koja je optužena za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Tokom procesa optuženi su tvrdili i da su uhapsili i isleđivali Milorad Ulemek Legija, bivši komandant “crvenih beretki” i Dušan Spasojević, ubijeni vođa “zemunskog klana”.
XS
SM
MD
LG