Dostupni linkovi

Haradinaj kandidat za premijera


Odluku o koaliciji je donelo predsednistvo Demokratskog saveza, kaze portparol te partije Ljuljzim Zenelji:

“Predsednistvo Demokratskog saveza Kosova je, s ciljem da se ubrza proces izgradnje institucija, na osnovu rezultata izbora 23. oktobra i imajuci u vidu spremnost drugih politickih subjekata da udju u koaliciju sa Demokratskim savezom, odlucilo da formira koaliciju sa Alijansom za buducnost Kosova i Demohriscanskom partijom Albanaca, kao i politickim partijama nesrpskih manjinskih zajednica”, kaze Zenelji, isticuci da ce detalji Koalicionog sporazuma biti saopsteni narednih dana.

Predsednik Alijanse za buducnost Kosova, Ramus Haradinaj je u pismenoj izjavi pozdravio odluku Demokratskog saveza Kosova ocenjujuci kako je ona “doneta imajuci u vidu interese Kosova”.

Sef UNMIKa, Soren Jesen Petersen pozdravio je brzo postizanje sporazuma o koaliciji izmedju Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za buducnost Kosova, kako se istice bez ucesca medjunarodne zajednice. S druge strane vece partije kosovskih Albanaca, koje su ostale u opoziciji, pozdravile su postizanje sporazuma o koalicionoj vladi ali i upozorile da takva vlada nece biti odrziva.

Portparol UNMIKa, Mehtild Heneke kaze da je Jesen Petersen podrzao dogovor:

„Sef UNMIKa Jesen Petersen pozdravlja cinjenicu da su konsultacije izmedju politickih partija rezultirale sporazumom o formiranju koalicije“, kaze Heneke, isticuci da je posebno vazno to sto je sporazum postignut bez mesanja medjunarodne zajednice.

U medjuvremenu Demokratska partija Kosova (PDK), Hasima Tacija, druga po velicini partija Albanaca, koja je u prethodne tri godine vodila siroku koalicionu vladu, prelazi u opoziciju. Dzavit Haljiti, visoki funkcioner Demokratske partije:

“Ja licno podrzavam sporazum, ali i izrazavam sumnju da ce takva vlada funkcionisati. Demokratska partija Kosova je bila za vladu u koju ce biti ukljuceni svi. Ipak to su pravila demokratije i mi smo spremni da budemo u opoziciji”, kaze Haljiti.

Jetmir Baljaj, zvanicnik gradjanske inicijative ORA, koju predvodi Veton Suroi, pozdravlja napore za prevazilazenje krize u formiranju institucija i istice da ne veruje u odrzivost takve vlade:

“Dogovor o kosovskoj vladi je samo odlaganje krize na nekoliko nedelja ili meseci, sto ce imati negativne posledice na procese koji se cekuju naredne godine”, kaze Baljaj.

Dragisa Krstovic, zvanicnik “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, je iznenadjen sporazumom te ocenjuje da takva vlada nece dugo trajati:

„Nisam ocekivao koaliciju LDK-AAK (DSK i ABK). U svakom slucaju ja sam tipovao na nesto drugo, ovo je nesto cime sam poprilicno iznenadjen. Ja nesto nisam siguran da ce to biti koalicija koja ce imati neki duzi rok“.

Sef UNMIKa je od politickih partija zatrazio da nastave da se konstruktivno angazuju i budu aktivne u demokratskom procesu. Jesen Petersen je izrazio uverenje da ce partneri u novoj koalicionoj vladi Kosova blisko saradjivati sa predstavnicima manjinskih zajednica.
XS
SM
MD
LG