Dostupni linkovi

VAŠINGTON / PRAG


Dosadašnja savetnica predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) imenovana je danas na položaj državnog sekretara umesto Kolina Pauela (Colin Powell) koji je juče podneo ranije najavljenu ostavku.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je takođe imenovao njenog dosadašnjeg zamenika Stivena Hedlija (Stephen Hadley) na položaj savetnika za nacionalnu bezbednost.
Pedesetogodišnja Kondoliza Rajs, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Stenfordu i stručnjak za Rusiju, druga je žena američki državni sekretar, nakon Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) ali je prva Afro Amerikanka na tom položaju. Važi za najbližeg saradnika predsednika Buša.
Njeno imenovanje još mora da potvrdi Kongres SAD.
Evropski dnevnici danas uglavnom izražavaju zabrinutost povlačenjem Kolina Pauela (Colin Powell) sa tog položaja.
"Fajnenšel tajms" (Financial Times) ocenjuje da je "ostavka ipak zabrinula američke saveznike", "Gardijan" (Guardian) piše o "odlasku umerenog glasa Amerike", Frankfurter alemajne cajtung" (Allgemeine Zeitung) navodi da je Pauel za Evropljane bio "poslednja nada sa one strane Atlantika", "Libr bežik" (La ibre Belgique) da je dojučerašnji američki državni sekretar "davao umeren ton vladi koju su u svetu shvatali kao imperijalnu i arogantnu", madridski "El Pais" ocenjuje da je "Bela kuća izgubila lik umerenosti", dok moskovski "Komersant" Kolina Pauela naziva golubom među jastrebovima.
XS
SM
MD
LG