Dostupni linkovi

Četiri svedoka oslobođena čuvanja tajne


Savet za saradnju Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom saopštio je da je pored oslobađanja svedoka čuvanja državne tajne odobrio i zahtev da se tražena dokumenta dostave i odbrani Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke, koji je optužen pred Haškim tribunalom. Savet je apelovao na sve nadležne državne organe da budu ažurni kada je u pitanju dostavljanje dokumenata koja traži Tribunal i advokati odbrane. Na sednici Saveta za saradnju sa Haškim sudom nije bilo reči o izručenjima optuženih, a Zoran Stojković, srpski ministar pravde, rekao je za naš program da su odluke o oslobađanju svedoka čuvanja državne tajne i dostavljanju dokumenata, značajan vid saradnje sa Tribunalom.

“Kako da nije značajan, kako bi vodili postupak ako nema te validne dokaze. Ovo su ključni dokazi. Dajete mogućnosti saslušanja svedoka koji su, verovatno bili učesnici u tim događajima i dajete dokumenta. Bez toga, bojim se, da oni ne bi mogli ništa u Hagu da urade. Sami oni kažu da su svedoci vrlo jaka dokazna sredstva. I dokumenta, čak su dugo tražili i da im se dostave dokumenta. Mi sad idemo u susret svemu i dajemo i dokumenta i svedoke. Skidamo obavezu čuvanja tajne tako da mislim da je to izuzetno značajno za svako suđenje i za ubrzanje suđenja.”

Sednici Saveta nisu prisustvovali predstavnici Crne Gore zbog neslaganja sa politikom Srbije po pitanju saradnje sa Hagom. Predrag Bošković, član Saveta i zamenik ministra inostranih poslova, rekao je za naš program da će tako ostati do daljeg.

“Crnogorski predstavnici će prisustvovati onog momenta kada državna rukovodstva država članica i državne zajednice odrede svoje prioritete, odnosno da im je to evropska perspektiva Srbije i Crne Gore koje nema bez ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu. Svo ovo trenutno je samo recimo jedan manji dio saradnje sa Haškim tribunalom, a ono što je pravo to je izručivanje optuženih još nije ni počelo niti ima političke volje u Srbiji sa tim da se počne.”

Najkasnije za 15 dana biće održana nova sednica Saveta na kojoj će biti odlučeno o dostavljanju novih dokumenata.
XS
SM
MD
LG