Dostupni linkovi

Kontralustracija


Predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta Slobodan Franović kaže da je s pravne tačke, presuda sudije Evice Durutović da je Andrej Nikolaidis kriv za klevetu u tekstu “Dželatov šegrt”, sporna iz više razloga:

“Jer, ovdje nema klevete. Nedostaju suštinski elementi. Drugo, ova presuda, pošto je cijeli slučaj pomalo politički, zapravo suštinski je politički i ona ima neprihvatljivu poruku u vezi sa zaustavljanjem procesa suočavanja s prošlošću”.

Na djelu je, smatra Franović, pokušaj kontralustracije.

Oglasila se i grupa od dvadesetak crnogorskih intelektualaca, povodom presude Andreju Nikolaidisu za klevetu po tužbi Kusturice i pozvala javnost da dignu glas “protiv svih oblika neostaljinizma koji se ponovo konstituiše u crnogorskom društvu”. Jedan od potpisnika, književnik Balša Brković:

“Na mala vrata ponovo ulazi neka forma verbalnog delikta, jer pisci ponovo mogu biti kažnjavani, čak i kada kažu one najočiglednije stvari, one stvari koje su opšte poznate, što se znaju. Uvijek postoji neko ko je spreman da to zaodjene u neku formu pravne odluke, a da je zapravo riječ o najelementarnijoj represiji i gušenju kritičkog mišljenja. Na tom fonu je zapravo i naša podgorička peticija, budući da postoji već jedna u Zagrebu koju je potpisao izuzetno veliki broj značajnih ljudi. Imate i pisma bosanskog PEN-a i ono što mene zaista čudi to je da izostaje reakcija crnogorskog PEN Centra, premda je sam PEN kao književnička asocijacija sa najvećim kredibilitetom i ugledom u svijetu upravo i osnovan da bi se reagovalo u ovakvim i sličnim situacijama”.

U međuvremenu se oglasio i predsjednik crnogorskog PEN-a, Sreten Perović, koji kaže da Nikolaidisov tekst nikako nije smio poslužiti sudu za osudu pisca:

“Crnogorski PEN Centar uporno se zalažući za zaštitu slobodne javne riječi ovu presudu smatra indikativnom, jer ona ne pogađa samo uvaženog kolegu Nikolaidisa, a time i nezavisnu kritičku misao, nego i osvijetljava grubu činjenicu da u crnogorskom sudstvu još ima recidiva antidemokratske, promiloševićevske svijesti koja presuđuje, navodnoj kleveti, a ne presuđuje “dželatu i njegovim šegrtima”.

Podsjetimo. Podgorički Osnovni sud osudio je Nikolaidisa za klevetu novčanom kaznom od pet hiljada eura po tužbi Kusturice, zbog teksta “Dželatov šegrt” u nedjeljniku “Monitor”, u kojem se govori o njegovim vezama sa srpskim političkim establišmentom. Za predsjednika Udruženja nezavisnih književnika Crne Gore Milorada Popovića presuda Nikolaidisu je skandalozna, jer, kako kaže, nijesu po srijedi samo odnosi na relaciji Kusturica-Nikolaidis:

“Iako znamo da se danas 2004.godine, cijelu deceniju poslje ratnih užasa koji su se događali u Bosni i Hercegovini, dogodila jedna takva presuda da nije više riječ samo o osudi jednog istaknutog crnogorskog intelektualca, čiji su antiratni stavovi poznati diljem cijelog južnoslovenskog prostora.Na djelu je i izvjesna revizija ratnih događanja i ukupnih političkih događanja koji su uslovili južnoslovensku tragediju “.

Ima i onih koji misle suprotno. Pisac i profesor, doktor Dragan Koprivica, funkcioner Socijalističke narodne partije, smatra da je odluka Suda, kojom se kažnjava Nikolaidis ispravna:

“U svemu tome najlakše je bilo napasti Kusturicu koji je, htio to ko ili ne, velikan umjetnosti, djeluje kao pojedinačna ličnost, kao i svi usamljeni, a veliki stvaraoci. Oni koji prave front protiv njega u svakom slučaju zapadaju u ono za šta njega okrivljuju za neki prethodni front. Mislim da je tekst Nikolaidisa bio u svakom slučaju krajnje neumjesan, jer je svako vrijeme vrijeme da velike stvaraoce pričuvamo. Mi nemamo Kusturicu, nego jednoga, pa bilo to kome milo, ne bilo”.

I direktor Izdavačke kuće “Oktoih” Radomir Uljarević smatra da je Kusturica u pravu, jer se, po njegovoj ocjeni, u tekstu atakovalo na njegovu javno izrečenu nacionalnu pripadnost:

“Koliko znam, onog trenutka kada je Kusturica izjavio da se osjeća kao pravoslavni hrišćanin, onda je on postao ponovo, po ko zna koji put, meta mnogih koji bi htjeli da ukinu takvu vrstu vjerskog osjećanja. Čemu to kad već stoje na raspolaganju tolike religije i sekte”?

Crnogorski pisci i intelektualci, potpisnici peticije, za sjutra su najavili protestno okupljanje povodom presude Nikolaidisu u Biblioteci “Radosav Ljumović”.
XS
SM
MD
LG