Dostupni linkovi

Vlada bez infuzije


Ono što je prema rečima potpredsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca sada već izvesno, jeste da Demokratska stranka ukoliko ne bude bilo skupštinske većine neće davati infuziju Vladi Vojislava Koštunice:

“Ovih dana nam je premijer makedonske vlade pokazao jednu lekciju koji je podneo ostavku sa svojim kabinetom zbog toga što je utvrđeno da je vlada izgubila podršku među građanima. Danas u Srbiji imamo vladu koja jedva ima većinu od 126 u Skuštini Srbije i premijera koji se hvali da je to veliko dostignuće Demokratske stranke Srbije da okupi ljude oko zajedničkog interesa i da privoli SPS u zavisnosti od onoga što im tog trenutka treba, da ih privoli da glasaju za tu vladu. Vlada Zorana Đinđića, odnosno Zorana Živkovića kada je došla na 126, odnosno 123 poslanika nije pregovarala ni sa kim, već smo raspisali izbore i išli smo na izbore. Ja mislim da je to jedini pravi put da Srbija dobije jednu kvalitetnu i stabilnu vladu koja će moći da stabilno vlada četiri godine, jer ova je vlada vlada kompromisa u kojoj svako uzima po nešto a ne zna se zbog toga i ko pije ni ko plaća. Svedoci smo da čak i Srpska radikalna stranka po potrebi daje kvorum u Skupštini Srbije Vladi. Još uvek nisu počeli da glasaju za njihove zakone ali možemo da očekujemo da se to desi u narednom periodu.”

Budući da je u periodu kohabitacije predsednika i Vlade bilo čestih spekulacija oko toga hoće li Demokratska stranka ipak u odsudnom momentu u parlamentu dati Vladi potrebnu većinu, Šutanovac eksplicitno odgovara:

“Demokratska stranka, to odavno govorimo, nije u kohabitaciji sa Vladom i mi nećemo davati infuziju Vladi. Vlada mora imati većinu, ako ni za šta drugo onda za budžet.”

Ako je ova izjava i stav predsednika Demokratske stranke onda u ovom trenutku osim ukoliko nećemo da budemo potpuni skeptici, možemo zaključiti da je medeni mesec definitivno okončan, te da Demokratska stranka ni u jednoj kombinaciji neće pomoći Koštunici da se održi u fotelji premijera. Da vidimo šta onda preostaje premijeru? Za nekoliko dana glasaće se o budžetu bez čijeg izglasavanja Vlada faktički pada. Da li će koalicioni partneri glasati za budžet zavisi, kako sada stvari stoje, od više faktora, na kojima svaka stranka ponaosob insistira. Šta od Koštunice traži Socijalistika partija Srbije? Zoran Anđelković Baki:

“Mi smo jasno rekli da ukoliko bude hapšenja oficira i generala da mi nećemo dalje podržavati ovu vladu.”

Srpski pokret obnove je otvorio čitav niz po Vladu gotovo nerešivih problema. Saradnja sa Haškim tribunalom, raščišćavanje sa Miloševićevim nasleđem u vojsci i policiji, zahtev da Danica Drašković postane direktor Instituta za bezbednost i slučaj u Topčideru, samo su neka od tih pitanja. Upitan nedavno kako računa na podršku Vuka Draškovića Vladi kada nijedno od tih pitanja nije zatvoreno, premijer Koštunica je napravio razliku između političkih zateva Vuka Draškovića i evnetualnog načina na koji će se ponašati poslanici SPO u Skupštini Srbije. Međutim, Bojana Ristić, predsedavajuća Glavnog odbora Srpskog pokreta obnove tvrdi da nema razlike u stavu Glavnog odbora i Predsedništva, a samim tim ni poslanika Srpskog pokretna obnove.

“Na poslednjoj sednici Glavnog odbora SPO kao predsedavajući Odborom uverila sam se da su svi članovi Glavnog odbora jednoglasno podržali predsednika stranke Vuka Draškovića i zbog toga mogu reći da u SPO nema frakcija.”

Zato Bojana Ristić zaključuje:

“I poslanici SPO će ispoštovati odluke Glavnog odbora i pokazaće se još jednom da je SPO jedinstven.”

Sa G17 Plus se još ne zna kako stvari stoje jer su unutar te stranke u toku previranja koja se odražavaju i na ponašanje njihovih poslanika u parlamentu. Jedan deo članova G17 Plus nezadovoljan je kako svojim rukovodstvom tako i Vladom, ali još uvek ne želi da o tome govori javno. U svakom slučaju podrška Vladi Vojislava Koštunice u parlamentu nije ni izdaleka stabiljna, kako bi to da predstave premijer i ljudi iz Demokratske stranke Srbije. Kao ilustraciju recimo i to da na Odboru za bezbednost izveštaj ministra policije ne bi prošao da nije bilo podrške jedne opozicione stranke koju u ovom prilogu nismo pominjali. Da li Koštunica računa u budućnosti sa podrškom radikala ili su prevremeni izbori neminovnost, po svemu sudeći nećemo dugo čekati kao odgovor.
XS
SM
MD
LG