Dostupni linkovi

2005. – godina realnih pozitivnih rezultata


“Mi smo probali, mislim da smo uspeli da ponovno aktiviramo ovaj mehanizam. Tokom prosle nedelje smo imali dva zajednicka sastanka, jedan sa domacim korodinatorima grupa i drugi zajednicki sastanak sa predstavnicima UNMIK-a” , kaze Pajaziti i dodaje kako je poslednji sastanak bio posvecen odredjivanju prioriteta u standardima.

U prvim ocenama ostvarivanja standarda vlada, ali i Pajaziti kao koordinator za standarde, imali su primedbe na ocene UNMIK-a. Sada, prije druge procene ostarivanja standarda ima dva elemenata koji su veoma znacajni.

“Prvo nece biti izvestavanja o celokupnom ostvarivanju standarda, vec ce se izvestavati uglavnom o pitanjima koja ce biti oznacena kao prioriteti i drugo, posle prve procene mi smo se dogovorili sa UNMIK-om da stvorimo mehanizam o izvestavanju i u tom pravcu zajedno radimo i mislim da ce izvestavanje biti uglavnom tehnicko, znaci bavicemo se onim sto je stvarno ostvareno i necemo se baviti politickim ocenama “, kaze Pajaziti i ocenjuje znacajnim da ce se odredjivanjem prioriteta posao olaksati ne samo kada je u pitanju izvestavanje vec konkretno ostvarivanje standarda.

Pajaziti istice kako licno ne moze biti zadovoljan dinamikom ostvarivanja standarda i istice da je na to uticala predizborna kampanja.

“Zbog te cinjenice ne mozemo biti zadovoljni ostvarivanjem standarda, jer smo izgubili mesec dana toliko znacajnog u ostvarivanju standarda. Mozemo biti jedino zadovoljni cinjenicom da je implementiran jedan deo prvog standarda – demokratskih institucija koji se odnosi na izbore, znaci odrzani su izbori i ostvaren jedan standard, ali ima mnogo posla i mi u sustini u nekim od standarda nismo uspili da zapocnemo ostvarivanje.

Medjutim, u najvecem delu standarda imamo progress. Inace do kraja ove nedelje cemo izaci sa konacnim predlogom prioriteta u ostvarivanju standarda “, kaze Pajaziti i dodaje kako ce se iz svih standarda izvuci najznacajnija pitanja i dobi ce se document sa prioritetima za koje Pajaziti istice da ce se na vreme ostvariti.

“Mislim da ce nove institucije, nova vlada da se usredsredi na ova pitanja ne zaboravljajuci druge standarde i verujem da ce 2005 godina biti godina realnih pozitivnih rezultata”, kaze Pajaziti.

On ocenjuje da ce se 2005. godine otvoriti proces utvrdjivanja konacnog statusa Kosova.

“Implemeniranje standarda nas obavezuje da sagledamo nova ovlascenja koja su nam potrebna , sto je stvar dogovora sa UNMIK-a, sa jedne strane i drugo nasa spremnost da ostvarimo standarde vodi ka fazi kada treba videti sta dalje oko konacnog statusa Kosova.

U sustini, radi se o pozitivnom procesu i ubedjeni smo da cemo u nekim oblastima ove ispite poloziti prije odredjenog roka”, kaze Zenun Pajaziti, koordinator za ostvarivanje standarda u kabinetu kosovskog premijera.
XS
SM
MD
LG