Dostupni linkovi

Polarizovani kosovski Srbi


“Kosovski Srbi su polarizovani i to moze imati posledice na njihovo učešće u političkim procesima na Kosovu”, ocenio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Dragiša Krstović, član “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. On ističe da je odluka o odlaganju učešća u kosovskim institucijama racionalna, te da ulazak u institucije zavisi od toga da li će medjunarodna zajednica i privremene institucije prihvatiti Plan vlade Srbije. Krstović, koji je bio šef nekadašnje koalicije Povratak, upozorio je na moguće posledice podele medju Srbima.

Dragisa Krstovic kaze kako kandidati “Srpske liste” nece ulaziti u skupstinu Kosova dok se znacajnije ne rese problemi sa kojima se suocava srpska zajednica:

“Nista novo u vezi mandata nema osim ono sto smo dogovorili sa predsednikom Srbije Borisom Tadicem da u skupstinu Kosova ne ulazimo, odnosno da na neki nacin zamrznemo te mandate za prva tri meseca i da od medjunarodne zajednice, za to vreme, i od privremenih institucija trazimo da ucine nesto znacajnije u pitanju problema sa kojima su suoceni Srbi, a narocito nesto znacajnije na institucionalnoj zastiti njihovih prava, kako manjinskih tako i ljudskih. Posebno decentralizacija vlasti, odnosno u neku ruku implementacija Plana vlade Republike Srbije za politicko resenje sadasnje situacije na Kosovu.

Krstovic kaze da su oni predstavnici kosovskih Srba koji su izasli na izbore spremni da ucestvuju u radu institucija ali da se u medjuvremenu javio problem jer je na izbore izasao mali broja Srba:

“Postoje neki politicki razlozi zbog kojih mislim da je resenje, odnosno odluka koja je donesena da se jedno vreme ne ulazi, mislim da je ta politicka odluka racionalna. Dakle radi se o tome da stvarno nesto treba da se ucini za interes Srba s jedne strane, s druge starne radi se o tome da je legitimitet srpskih poslanika veoma mali i taj kredibilitet prosto nije dovoljan da neko punim kapacitetom udje u skupstinu i u skupstini deluje u okvirima pravila i propisa koji postoje”.

Prethodnih dana sa vlastima u Beogradu odvojeno su razgovarali predstavnici kosovskih Srba koji su ucestvovali na izborima i predstavnici Srpskog nacionalnog veca (SNV) koji su podrzali bojkot izbora.
Krstovic upozorava na podelu medju Srbima sa Kosova:

”Sto se politicke situacije kosovskih Srba tice, cinjenica je to da su Srbi polarizovani. Jedni su stali na jednu stranu i podrzavaju jednu politicku opciju, dok drugi su stali na drugu stranu i podrzavaju drugu potpuno razlicitu politicku opciju od one prve i to je nasa realnost i nasa stvarnost”.

Upitan koliko podela medju Srbima moze uticati na aktuelne procese, kao sto su povratak i decentralizacija, Krstovic odgovara:

“Nazalost moze da utice. Ja se upravo toga bojim. Kada ta podela ne bi imala posledice te vrste, ona ne bi imala nikakav znacaj. Ali upravo to je to sto ce ta podela imati posledicu u tom smislu sto ce se propustiti mnoge stvari, sto ce se za mnoge stvari reci ne pre vremena ili mnogo puta ne. Mislim da se u politickim pregovorima mora imati mnogo mudrosti, mnogo strpljenja, mnogo takta. I to je ta opasnost koja permanentno preti”.
XS
SM
MD
LG