Dostupni linkovi

Thaqi i Haradinaj kandidati za premijera


Visoki zvanicnik Demokratskog saveza Kosova i aktuelni predsednik kosovskog parlamenta Nexhat Daci je danas saopstenjem za javnost zatrazio stvaranje vecine i opozicije uz zahtev da se da se u sto kracem roku ostvari insistirajuci istovremeno na obezbedjivanju nacionalnog konsenzusa za najcnacajnija pitanja. Daci istice kako je dobro da ova formula pozicije i opozicije pocne da funkcionise dok su na Kosovu jos prisutni medjunarodni mehanizmi.

Slican stav je preneo i glasnogovornik Demokratskog saveza Kosova Lulëzim Zeneli, takodje saopstenjem za stampu u kojoj istice kako je vreme da se u institucijama Kosova obezbedi vecina i opozicija na osnovu odgovornosti koje su dobili od birackog tela. On istice kako”konstruktivna opozicija u bilo kakvoj vladajucoj koaliciji takodje bi bio znacajan factor za sva pitanja od nacionalnog interesa, kao sto su razgovori o konacnom statusu”.

Drugaciji stav od glasnogovornika DSK ima Xhavit Haliti iz Demokratske partije Kosova koja smatra da je siroka koalicija i dalje u interesu Kosova, imajuci u vidi znacajna dogadjaja koja se ocekuju tokom mandata nove vlade.

“Pozicija DPK je javna i ona se zalaze da se prema jednom sporazumu izmedju glavnih politickih subjekata podele ministarstva i funkcija premijera, kako bi je obezbedilo vece jedinstvo zbog situacije koju cemo imati u buducnosti ali i obaveza prema gradjanima. Fiskulture o dva odnosno tri subjekata u vladi ocenio bih neodgovornim i zeleo bih da na ovaj ili onaj nacin Kosovo ima svoje institucije koje ce preuzeti odgovornosti”.

Alijansa za buducnost Kosova se opredeljuje za stvaranje vecine i jake opozicije, kaze glasnogovornik Alijanse Ernest Luma, ostajuci pri stavu da su kao poltiicki cinilac spremni da bez predrasuda udju u koaliciju sa svim politickim subjektima. Luma takodje istice kako Alijansa veruje da ce njen kandidat za premijera Ramush Haradinaj biti izabran na ovu funkciju u sto kracem vremenskom periodu.

“Verujemo da ce novi premijer Kosova 23. novembra zajedno sa sefom UNMIK-a biti u New Yorku. Alijansa ima kandidata, najboljeg kandidata - Ramusha Haradinaja”, kaze Luma.

Kandidata za premijera Kosova je istakla i Demokratska partija Kosova. To je njen lider Hashim Thaqi.

Istovremeno u vezi sa opcijama za siru koaliciju i DPK i Alijansa ostaju pri stavu da njihovi lideri Thaqi i Haradinaj ostaju jedini kandidati za premijera Kosova.
XS
SM
MD
LG