Dostupni linkovi

Da li će kosovskim institucijama biti produžen mandat?


Sef UNMIKovog odeljanja za informisanje, Hua Djiang (Jiang) kaze kako se jos uvek ne zna kada ce biti doneta odluka o produzenju mandata:

“Pre izbora sef UNMIKa nije razmatrao ovo pitanje i nisam sigurna kada ce on to uraditi. Zaista ne znam kada ce takva odluka biti doneta”, kaze Hua Djiang.

Nekoliko nedelja pre parlamentarnih izbora 23. oktobra, premijer Kosova, Bajram Redzepi zatrazio je od sefa UNMIKa Sorena Jesena Petersena da se kosovskim institucijama produzi mandat, odnosno da umesto trogodisnjeg dobiju puni cetvorogodisnji mandat.

Zvanicnici UNMIKa su izjavili da je taj zahtev prihvacen i da ce se na njega pozitivno odgovoriti odmah nakon izbora.

Medjutim medjunarodna administracija je trenutno skrenula paznju sa ovog pitanja:

“Ima puno vaznijih pitanja na kojima moramo odmah raditi”, kaze predstavnica UNMIKa, isticuci kako se ne zna da li ce odluka o produzenja biti doneta s obzirom da to nije prioritet:

“Svi ocekujemo formiranje vlade. Sto se UNMIKa tice, mi ocekujemo pocetak rada nekoliko radnih grupa, kao sto je ona za decentralizaciju”, kaze Hua Djiang.

Upitana da prokomentarise sta se moze ocekivati od razgovora o formiranju vlade, koji ce se nastaviti narednih dana, Djiang kaze da sve zavisi od politickih stranaka:

“Razgovori za sada u velikoj meri zavise od samih politickih lidera”, kaze Hua Djiang.

Ocekuje se da sef UNMIKa u utorak potvrdi rezultate oktobarskih izbora, nakon cega se u roku od 30 dana mora konstituisati skupstina Kosova, koja treba da izabere predsednika Kosova i zatim se treba formirati vlada.

U medjuvremenu jos uvek nije jasno da li ce nove institucije imati trogodisnji ili cetvorogodisnji mandat.
XS
SM
MD
LG