Dostupni linkovi

Terzićeva ostavka – upozorenje za vladajuću koaliciju


Zakon o porezu na dodanu vrijednost prvi je zakon na državnom nivou oko kojeg nije bilo političkog sukoba pravdanog nacionalnim interesima Bošnjaka, Srba ili Hrvata. Zakon o PDV-u je, ipak, bio uzrokom da predsjedavajući državne vlade, Adnan Terzić, podnese ostavku samo par sati nakon što zakon kakav je predložilo Vijeće ministara odbijen u Zastupničkom domu državnog parlamenta. Sve su političke partije, pa čak i Terzićeva Stranka demokratske akcije, odlučile, naime, glasati suprotno prijedlogu Vlade i zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda za oporezivanje svih roba sa 17 posto PDV-a.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, Nikola Špirić:

“PDV ne može biti stvar pogodbe i rekao sam da mora biti stvar ozbiljnih državnih proračuna. Vijeće ministara, nažalost, nije uspjelo da brani ni svoj prijedlog, a raspoloženje poslanika vidjeli ste kako je bilo na kraju. Dakle, mislim da će se još voditi političke rasprave i lomiti koplja.”

Predsjedavajući Zastupničkog doma, Martin Raguž, kaže kako se stvari konačno stavljaju na svoje mjesto:

“Mislim da je ovo prvi neki korak ka uozbiljenju svih nas, i Parlamenta, ali isto tako i onih koji izlaze pred Parlament sa zakonima - da moraju ponuditi i čvršće argumente i preciznu analitiku i pokazatelje šta znači jedna stopa. Na koncu, mi smo se svojim argumentima borili, odlučili kako smo odlučili. Ne mislim da su stvari završene. Tek su na neki način krenule.”

Predsjedavajući Vijeća ministara, pak, optužio je državni parlament da nije spreman za radikalne reforme kakve predlaže Vijeće ministara. Ostavku je podnio zbog toga što je kad je imenovan, kako kaže, obećao provedbu zakona. Za ono što je nemoguće provesti, Terzić, kaže, ne želi biti odgovoran:

“Prvo sam promovisao punu odgovornost za sudbinu i građana i države u predlaganju i provođenju zakona koje ovo Vijeće ministara bude radilo. Sa sistemom kakav imamo u BiH mi jednostvano ne možemo preuzeti odgovornost za provođenje zakona ukoliko imamo diferenciranu stopu.”

Predsjedavajući Vijeća ministara ranije je iz Ureda Visokog predstavnika upozoravan da će se od njega očekivati ostavka ako ne dobije podršku Parlamenta za jednu stopu PDV-a. Ostavku sada u OHR-u kometarišu kao razumljiv čin. Portparol Vedran Peršić:

“Razumijemo i dijelimo premijerovu frustraciju zbog odbijanja Predstavničkog doma BiH da usvoji zakon o PDV-u kako je to ponudilo Vijeće ministara, jednako kao što nisu podržali ni druge reforme koje su dogovorile njihove stranačke kolege u Vijeću ministara. Trebalo bi pozdraviti premijerov principijelni stav kada je u pitanju podrška ključnim reformama, te odlučnost u njihovoj provedbi, gdje je ostvario značajan napredak. Premijer ima pravo da očekuje da će i parlamentarne kolege u vladajućoj koaliciji dijeliti njegovu opredijeljenost neophodnim reformama i podržati ga, poštujući stranačku disciplinu, te uvesti više reda u vladajuću koaliciju. Nadam se da će premijer i parlamentarci sada razmotriti dalje korake koji spriječavaju ometanje ili odgađanje u ovom ključnom momentu za proces reforme u BiH.”

Iz Predsjedništva BiH, kojem je Terzić podnio ostavku, najavljuju zbog toga vanrednu sjednicu. Drago Vuković, savjetnik predsjedavajućeg Borislava Paravca:

“Gospodin Terzić traži da bude razriješen s funkcije predsjedavajućeg Savjeta ministara. Dakle, ne radi se o ostavci. Sa stanovišta uloge Predsjedništva kao institucije koja predlaže predsjedavajućeg Savjeta ministara, predsjedavajući će zakazati posebnu sjednicu u ponedjeljak, najvjerovatnije popodne, s obzirom da gospodin Čović, član Predsjedništva, nije u zemlji. Na toj sjednici Predsjedništvo će zauzeti stav oko pisma kojeg je dobilo od gospodina Terzića.”

U političkim krugovima procjenjuje se da Predsjedništvo neće podržati Terzićevu ostavku, jer bi to u ključnom momentu za reforme u BiH bilo korak unazad. Član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, koji je i predsjednik Terzićeve političke partije, vjerovatno neće prihvatiti ostavku. Potpredsjednik SDA, Seada Palavrić:

“Predlažemo Predsjedništvu BiH da ne prihavati zahtjev gospodina Terzića za razrješenje, a od gospodina Terzića da nastavi putem koji vodi pridruživanju BiH euroatlantskim integracijama. Pozivamo sve stranke koje čine parlamentarnu većinu da predsjedavajućem Terziću i Vijeću ministara BiH osiguraju dosljednu podršku u budućem radu.”

Predsjedavajući Vijeća ministara, nakon što je podnio ostavku, otputovao je u Saudijsku Arabiju. Sudbina njegove ostavke i hoće li biti eventualno krize državne vlade znat će se naredne sedmice. Sudbina zakona o PDV-u također je neizvjesna, jer se rasprava o ovom zakonu tek očekuje u preostalom dijelu zakonodavne vlasti - državnom Domu naroda.
XS
SM
MD
LG