Dostupni linkovi

Počela kampanja za tranziciju SFOR-EUFOR


Nesmetani prijelaz ovlašćenja s SFOR-a na EUFOR, Evropske vojne snage, jedan je od kratkoročnih ciljeva Evropske unije. Informisanje bh. javnosti o dolasku snaga koje predvodi Evropska unija predstavlja pripremu za tu operaciju, kaže direktor komunikacija u Uredu visokog predstavnika, Irena Guzjalova:

“Glavna obilježja kampanje su bilbordi, posteri, oglašavanje u štampi, radio i tv džinglovi. Ovo je početak prve faze koja će trajati do kraja godine i u njoj će biti naglašena tranzicija SFOR-a u EUFOR kroz slogan “Od stabilizacije ka integraciji”, sa porukom da je cilj Evropske unije priprema BiH za dalju integraciju u Evropu.”

Druga faza nije još definisana, a u osnovi će biti bazirana na činjenici da je vojno prisusutvo Evropske unije dio šireg političkog i ekonomskog uključivanja Evropske unije u BiH, dok će specijalni predstavnik Evropske unije politički koordinirati rad svih evropskih agencija u BiH. Podsjećanja radi, specijalni predstavnik Evropske unije i Visoki predstavnik međunarodne zajednice jedna je osoba, samo je riječ o tome da Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, sve više preuzima ulogu specijalnog predstavnika Evropske unije.

Portparol Evropskih vojnih snaga, Kris Persilo, dodaje da će bh. javnosti u kampanji biti predočeni osnovni podaci o EUFOR-u:

“EUFOR će imati isti mandat kao SFOR u okviru Dejtonskog sporazuma i obezbjeđivat će sigurno okruženje. Uz to, Evropske snage imat će isti broj vojnika kao SFOR, oko sedam hiljada iz 33 države, među njima i vojnici iz 11 zemalja koje nisu članice Evropske unije.”

Osamdeset posto vojnika SFOR-a ostat će u snagama EUFOR-a 2. decembra, kada će smjena biti i ozvaničena.
XS
SM
MD
LG