Dostupni linkovi

Meron visoko ocijenio hrvatsko pravosuđe


Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron visoko je ocijenio dosadašnje napore u osposobljavanju hrvatskog pravosuđa za procesuiranje ratnih zločina po međunarodnim standardima i preuzimanje haških slučajeva. Nezaobilazna tema susreta sa ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom bilo je – što još hrvatska Vlada treba napraviti u ispunjavanju svoje međunarodno preuzete obveze po nesuradnji sa Hagom:

„To uključuje i bitnu važnost dovođenja u Hag preostalih bjegunaca od pravde, osobito gospodina Gotovine“, kazao je Meron.

Ministar Žužul izrazio je uvjerenje u nastavak pune suradnje Hrvatske i Haga.

„Ja sam uvjeren, kao i svi članovi hrvatske Vlade, da ćemo nastavljajući principijelnu politiku postići da suradnja sa Haškim sudom neće biti prepreka u postizanju naših ciljeva.“

Na susretu Merona sa prvim ljudima Vrhovnog suda Hrvatske i njegovog krivičnog odjela središnja tema bilo je osposobljenost hrvatskog pravosuđa za procesuiranje ratnih zločina. Razgovor je bio operativan. Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Ivica Crnić:

„Složili smo se da postoje svi uvjeti da se ovdje primjene odredbe o zapovjednoj odgovornosti, onako kako se to primjenjuje u međunarodnom suđenju. Razgovarali smo i o zaštiti svjedoka, smatramo da postoje i zakonske, ali i stvarne pretpostavke da se osigura zaštita svjedoka i da oni zaista mogu govoriti o činjenicama.“

Meron je podsjetio kako se u Hagu sada raspravlja o prepuštanju jednog slučaja hrvatskom pravosuđu, o optuženicima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju za Medački džep.
XS
SM
MD
LG