Dostupni linkovi

Nacionalno o ustavnom uređenju


Centar za sigurnosne studije već godinu dana realizuje projekat “Dijalog o Ustavu BiH”, u okviru kojeg je ekspertna grupa formulisala četiri moguća modela budućeg uređenja BiH. To su dva modela jednostavne države, te dva složene. O tome koji je prijedlog dobio najveću podršku građana, jedan od članova radne grupe, profesor Anto Domazet kaže:

“Najveći procenat ispitanika izjasnio se za BiH kao prostu državu, znači republika i općine - nešto što je BiH bila prije rata kao socijalistička republika u sastavu bivše Jugoslavije. 37 posto ispitanika se u BiH izjasnilo u korist tog modela. U Federaciji je to bilo 46,6 posto, dok je u RS-u taj model dobio 19,7 posto glasova, što znači da on u RS-u nije preferirani model kao što je to u Federaciji BiH.”

Zanimljivi su i podaci o nacionalnoj podršci određenim modelima:

“Ispitanici iz reda Bošnjaka preferiraju visoko prvi model: BiH kao prosta država. 56,3 posto njih se izjasnilo za taj model. Preferirajući model kod Srba ne postoji, jer je 70 posto njih bez izjašnjavanja o predloženim modelima. Kod Hrvata preferirani je četvrti model: BiH složena država, kao konfederacija ili federacija, sa tri republike. 22,8 posto ispitanika iz reda hrvatskog naroda se izjasnilo za predloženu soluciju.”

Ne samo ova anketa, u kojoj je učestvovalo 1 600 građana, nego i druga istraživanja pokazala su da sadašnja ustavna rješenja postavljaju brojna ograničenja, posebno na putu evropskih integracija. Ekspertna grupa Centra za sigurnosne studije u okviru projekta, što ga realizuje zajedno sa Centrom za demokratiju u Budimpešti, za nekoliko mjeseci će pred javnost izaći sa konkretnim prijedlogom budućeg uređenja BiH.
XS
SM
MD
LG