Dostupni linkovi

Rugovin DSK i zvanično pobednik izbora


Zvanicnici misije OEBSa su danas saopstili konacne rezultate glasanja na parlamentarnim izborima 23. oktobra, kojima je potvrdjeno da Rugovina partija ostaje najjaca politicka stranka na Kosovu sa osvojenih 45,42 odsto glasova ili 47 poslanickih mesta. Drugo mesto je osvojila Demokratska partija Hasima Tacija sa 28,85 odsto glasova ili 30 mandata, dok je Alijansa za buducnost Kosova Ramusa Haradinaja zauzela trece mesto sa osvojenih 8,39 procenata ili devet poslanika u skupstini Kosova. Gradjanska inicijativa “Ora”, ciji je nosilac Veton Suroi osvojila je 6,23 odsto ili 7 mandata, Demohriscanska partija Albanaca Marka Krasnicija dva mesta, dok su po jedno poslanicko mesto osvojili Liberalna Partija, Narodni pokret Kosova, Partija pravde, Demokratska partija Turaka Kosova i bosnjacka koalicija VAKAT. Od 10 poslanickih mesta rezervisanih za Srbe, 8 ce pripasti “Srpskoj listi za Kosovo i Metohiju”, ciji je nosilac Oliver Ivanovic, a 2 gradjanskoj inicijativi “Srbija” Slavise Petkovica.

Na izborima 23. oktobra glasalo je 53 odsto biraca odnosno 660.000 od milion i dvesta hiljada gradjana sa pravom glasa.

Zamenik sefa misije OEBSa na Kosovu Jens Modving je izjavio da je na osnovu rezultata jasno da ce biti neophodno formiranje koalicione vlade:

“Nijedna politicka partija nije osvojila apsolutnu vecinu za samostalno formiranje Vlade, te je neophodno raditi na formiranju nove koalicije”, naglasio je Modving.

Konacne rezultate izbora, sef UNMIKa treba da potvrdi u narednih 48 sati, sto je rok do kada politicki subjekti mogu podneti eventualne zalbe. Skupstina Kosova mora biti konstituisana u roku od 30 dana od potpisivanja rezultata od strane sefa UNMIKa.

* * * * *

Celnici kosovskih institucija ocenili su da nece doci do znacajnih promena u stavu Sjedinjenih drzava prema Kosovu, bez obzira ko pobedi na predsednickim izborima. Kosovski zvanicnici su pozvali Vasington da pomogne u resavanju pitanja konacnog statusa, te da se na osnovu volje naroda prizna nezavisnost Kosova. S druge strane lideri kosovskih Srba isticu da se politika Vasingtona nece menjati. Medjutim analiticari procenjuju da ce se Vasington vise angazovati na resavanju regionalnih pitanja.


Premijer Kosova Bajram Redzepi ne veruje da ce doci do znacajnih promena u spoljnoj politici SAD pa tako i u stavu prema Kosovu, bez obzira ko pobedi na predsednickim izborima. Redzepi kaze da ce i SAD i EU imati ulogu u definisanju konacnog statusa Kosova:

“Nece biti velikih razlika bez obzira ko pobedi na izborima. Drugo je pitanje sto smo mi emocionalno vezani za Ameriku, jer su procesi na Kosovu poceli kada je Demokratska stranka bila na vlasti, koja je bila aktivnija po pitanju Kosova, ali vremenom se globalna situacija promenila i Kosovo vise nije medju prioritetima. Ali bez obzira na to ko ce pobediti, Kosovo ce ostati na dnevnom redu spoljne politike Vasingtona”, kaze premijer Redzepi isticuci da ce i SAD i EU biti glavni akteri u buducim razgovorima o finalnom statusu Kosova sredinom 2005. godine.

Muhamet Hamiti, portparol predsednika Kosova Ibrahima Rugove, kaze da ceni glasove americkih gradjana koji su po svemu sudeci jos jednom odlucili da ih vodi ista administracija, te se nada da ce americka vlada priznati nezavisnost Kosova:

“Ocekujemo vece angazovanje americke vlade na finalizaciji nezavisnosti Kosova. Verujemo da ce americka vlada imati mogucnosti da se vise angazuje, jer je u proslom mandatu zbog velikih kriza u svetu Kosovo stavljeno u drugi plan. Mi ne zelimo da nas stvrstavaju u krizne regiona, vec da budemo deo resenja”, rekao je Hamiti.

S druge strane Oliver Ivanovic, lider kosovskih Srba, istice da se nakon izbora politika Amerike nece znacajno promeniti. On kaze da Kosovo ne spada u strateske ciljeve SAD:

“Pitanje izbora americkog predsednika precenjuje se u kontekstu uticaja na Balkan i na situaciju na Kosovu. Mislim da se cak i promena administracije nece odraziti u nekom drasticnom smislu. Znaci postoje strateski ciljevi Amerike a Kosovo ne spada u strateske ciljeve”.

Politicki analiticari ocenjuju da ce buduca americka vlada biti vise angazovana na resavanju regionalnih kriza na Balkanu.

Analiticar Skeljzen Maljici istice da ce u novom mandatu Bus hteti da sto pre resi pitanje Kosova:

“Mislim da ce i Busova administracija preuzeti vodecu ulogu da se kosovsko pitanje resi sto pre da bi se ona oslobodila energije za brzi razvoj celog regiona”.
XS
SM
MD
LG