Dostupni linkovi

Bez većih promena rezultata


Novo brojanje glasova je pocelo jutros, a Dzeni Siton je na konferenciji za novinare istakla da je to bilo neizbezno radi transparentnosti citavog procesa:

“Izborna komisija za zalbe i molbe je otkrila 15 gresaka sto obuhvata stotine glasova, a sto je moglo promeniti razultat i time uticati na raspodelu mesta u parlamentu”, izjavila je Siton.

Politicke partije su podnele zalbe nakon uocavanja raznih nepravilnosti. Tako je Demokratski savez Kosova saopstio da mu nedostaje 5 hiljada glasova, dok je Demokratska partija Kosova podnela zalbu na sastav komisija birackih mesta koje su kako se istice uglavnom cinili clanovi i pristalice najvece partije.

Prema recima predsedavajuce Izborne komisije za zalbe i molbe na nekoliko birackih mesta otkriveno je da je stotine glasova dodeljeno jednoj manjoj politickoj partiji koja cak nema ni podrsku u toj opstini.

Siton dalje objasnjava da do gresaka nije doslo tokom glasanja, vec su prilikom popunjavanja formulara glasovi namenjeni jednoj, greskom pripisivani nekoj drugoj partiji:

“Glasovi koji su bili namenjeni vecim strankama, otisli su nekim drugim politickim subjektima. Taj problem je moguce resiti jedino ponovnim brojanjem glasova”, kaze Dzeni Siton.

“Nakon prebrojavanja glasova nece biti velikih promena u razultatu”, ocenio je direktor Sekretarijata Centralne izborne komisije, Adnan Merovci. On kaze da se radi o prebrojavanju 660 hiljada glasova, sto ce trajati oko pet dana. Merovci kaze da ce ponovljeni proces povecati poverenje u institucije:

“Smatram da se ni na koji nacin ne dovodi u pitanje kredibilitet organa koji su organizovali izbore, vec naprotiv to jaca njihovu verodostojnost, a povecava se transparencija i poverenje u institucije”, kaze Merovci.

U medjuvremenu sve politicke partije su pozdravile novo brojanje glasova, isticuci da je to pravi nacin za razresenje brojnih nepravilnosti. Prema do sada vazecim rezultatima, najvise glasova osvojili su Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove, Demokratska partija Kosova Hasima Tacija i Alijansa za buducnost Kosova Ramusa Haradinaja.

Za sada nije poznato kada ce biti objavljeni konacni rezultati oktobarskih izbora.
XS
SM
MD
LG