Dostupni linkovi

ZAGREB


Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić se sastao danas u Zagrebu sa ministrom inostranih poslova Crne Gore Miodragom Vlahovićem.
Predsednik Mesić je izjavio nakon sastanka da je otvaranje granica i saradnja budućnost regije.
"Ako su mogli Nemci i Francuzi, nakon toliko ratova u svojoj istoriji, otvoriti granice i sarađivati, pa čak i prednjače i u demokraciji i u evropskom udruživanju, onda možemo i mi koji nikad nismo ratovali na ovom prostoru", rekao je predsednik Mesić dodavši Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale, a da Hrvatska nije nikada ratovala ni sa Srbijom "osim ovog zadnjeg rata kojeg je izazvao Milošević".
Hrvatska državna agencija "Hina" koja je javila ovu vest navodi da je ministar Vlahović rekao da je na sastanku bilo reči posebno o poboljšanju hrvatsko-crnogorskih odnosa. Na pitanje novinara da li očekuje podršku Hrvatske na putu ka nezavisnosti, ministar Vlahović je rekao da će se Crna Gora oslanjati pre svega na sebe.
"Ni od koga ne tražimo podršku, ali očekujemo da naši susedi i osvedočeni prijatelji, a Hrvatska je među najvećima, bolje poznaju situaciju, kako bi u diplomatskoj komunikaciji sa EU i SAD mogli da objasne i dubinu i nijanse problema koje Crna Gora danas ima u komunikaciji sa Srbijom", rekao je prema agenciji "Hina" ministar spoljnih poslova Crne Gore.
Isti izvor je javio i to da crnogorski šef diplomatije u Zagrebu boravi povodom promocije jedne knjige, a da u radnu posetu Hrvatskoj dolazi za dva dana.
XS
SM
MD
LG