Dostupni linkovi

Šta raditi sa kosovskim mandatima?


Vlada Srbije službeno je bez stava o tome da li kosovski Srbi treba da prihvate deset mandata koje im po principu pozitivne diskriminacije pripadaju. Poziv na bojkot i mali procenat izlaznosti srpske zajednice potvrđuju da je ta odluka bila realna. Evantualno prihvatanje garantovanih mandata ne menja stanje stvari na terenu, kaže predstavnik za štampu Demokratske stranke Srbije premijera Koštunice Andreja Mladenović.

“Logično je kad se zalažete za to da nema uslova za izbore i da na taj način se neće postići ništa, da onda te mandate ne treba na taj način ni uzimati.”

Socijalistička partija Srbije koja obezbeđuje Vladi manjinsku podršku, procenjuje da bi prihvatanje mandata bio pogrešan potez Vlade. Ivica Dačić:

“Ja ne očekujem takvu odluku i takav predlog Vlade Republike Srbije, jer da takav predlog usledi onda bi bilo logično da smo pozvali sve Srbe da učestvuju na izborima.”

Politička partija G17 Plus potpredsednika srpske vlade Miroljuba Labusa, nije daleko od stavova koje iznose njeni koalicioni partneri. Garantovani mandati su sporedno pitanje u odnosu na skupštinsku Rezoluciju o Kosovu, kaže presednik Poslaničkog kluba ove stranke Miroslav Alimpijević. Poslanički mandati nisu tema o kojoj se razmišlja, ističe Alimpijević.

“To je sporedno pitanje u odnosu na... Znači imamo jednu rezoluciju koja nas sve obavezuje ovde u Skupštini Republike Srbije i na Vladi je dalje da o tome odlučuje. A da li će oni ući ili neće u parlament, to je njihova odluka.”

Predstavnici političkih partija koje čine parlamentarnu opoziciju različito gledaju na pitanje da li treba prihvatiti garantovane mandate. Radikali su odgovornost pripisali predsedniku Srbije čiji su opoziv zatražili u skupštinskoj raspravi koja se očekuje. Demokrate Borisa Tadića veruju da će Srbi pronaći interes da zaštite svoja prava kroz institucije na Kosovu. Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović:

“Znači da treba da se postigne jedinstven politički stav koji će imati pun respekt prema suštini procesa koji će odrediti kakav će interes države i interes građana Srbije na Kosovu i Metohiji biti zaštićen. Ukoliko ne respektujemo međunarodne okolnosti, ukoliko ne respektujemo one činioce koji u suštini donose odluke i kreiraju rešavanje pitanja Kosova i Metohije, naše šanse su svedene na minimum.
XS
SM
MD
LG